19 Април 2024 г. Петък

Създателят на "Фейсбук" е по-богат от Мърдок и Джобс

2010-09-24 11:25:10
Само на 26 години и с почти 7 млрд. долара създателят на социалната мрежа "Фейсбук" е по-богат от шефа на "Епъл" Стив Джобс и медийния магнат Рупърт Мърдок. Така поне сочи годишната класация на сп." Форбс" на 400-те американски милиардери. В нея тримата заемат съответно 35-о, 38-о и 42-о места.

Богатството на Зукърбърг е изчислено на базата на дела му във "Фейсбук", а стойността на компанията е определена през обема на направените в нея външни инвестиции срещу дялово участие.
Отново добри времена за милиардерите в САЩ - повече от половината от тях са добавили през отминалата година към богатството си и отново Бил Гейтс е най-заможният сред тях, твърди сп. "Форбс" в традиционната си класация.

За 17-а поредна година основателят на "Майкрософт" остава на върха с общо състояние от 54 милиарда долара. Това е с 4 млрд. долара повече, отколкото приз миналата година.
Втори е инвеститорът Уорън Бъфет с добавени 5 милиарда долара, или общо богатство от 45 млрд. долара.

Лари Елисън, основателят на друга технологична компания - "Оракъл", не е увеличил състоянието си, но остава на трето място с 27 млрд. долара.

Нови 2.5 млрд. долара е добавила Кристи Уолтън, наследничката на богатството на основателя на търговския гигант "Уолмарт" Сам Уолтън. Сега тя има общо 24 млрд. долара.

В очевиден контраст с миналогодишната класация на "Форбс" на 400-те водещи американски милиардери този път 217 от тях са увеличили богатството си. Само 84 от попадналите в списъка са "обеднели".

През 2009 г. впечатляващите 314 души в списъка бяха отчели намаляване на богатството си.
Днес заемащите водещата десетка са добавили общо почти 25 млрд. долара към състоянието си, докато миналата година попадналите в тази група бяха изгубили почти 40 млрд. долара.
Богатството на 400-те милиардери на "Форбс" тази година се оценява на общо 1.37 трилиона долара (при 1.27 трлн. през 2009 г.).

Списанието отново вдига летвата за попадане в списъка на 1 млрд. долара, след като през миналата година и 950 млн. долара стигаха името на богаташ да се появи в него. Любопитно е също, че тази година няма нови имена и отпаднали в топ 10.

Най-бързо в класацията се издига Марк Зукърбърг - за година той е утроил богатството си от 2 млрд. долара на почти 7 млрд. долара. Сред 400-те за пръв път попадат и колегите му Дъстин Московиц и Едуарди Саверин, съответно с 1.4 и 1.15 милиарда долара. Роден само 6 дни след Зукърбърг, 26-годишният Московиц е най-младият милиардер в света. Най-възрастният в списъка е 95-годишният Дейвид Рокфелер-старши, оценяван на 2.4 млрд. долара.

42 жени са сред милиардерите, като най-високо в класацията е попаднала Опра Уинфри - на 130-о място.

Щатът с най-много милиардери е Калифорния (83).
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати