19 Март 2024 г. Вторник

Евролидерите със споразумение след исторически маратон

2020-07-21 11:17:59

Евролидерите договориха Многогодишната финансова рамка и плана за възстановяване от пандемията от коронавирус на маратонски преговори, които тази нощ навлязоха в петия си ден, съобщават "Политико" и Гардиън".

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел написа в "Туитър" една дума - "Споразумение".

Лидерите на 27-те страни членки постигнаха историческо споразумение от 750 милиарда евро за възстановяване от пандемията, отнела живота на 135 00 души в Общността. 

Фондът за възстановяване, който е съставен от 390 милиарда евро безвъзмездна помощ и 360 милиарда евро заеми, ще бъде прикрепен към Многогодишната финансова рамка (2021-2027) от 1,074 трилиона евро. Евролидерите договориха финансов пакет от общо 1,82 трилиона евро.

Споразумението беше постигнато в 05,30 часа, на петия ден от началото на срещата на върха, която се превръща в една от най-продължителните в историята на ЕС.

"Добро утро на всички", заяви Мишел в началото на пресконференция малко преди 06,00 часа. "Направихме го! Европа е сила. Европа е обединена!", обяви той.

Това бе първата присъствена среща на държавните ръководители на страните членки от наложената блокада през март. Разговорите се проведоха при извънредни противоепидемични мерки. Лидерите често носиха маски и се срещаха в далеч по-голяма зала от нормалното, за да спазват социална дистанция. Делегациите бяха ограничени до шестима представители от традиционните 19.

Седемгодишният бюджет на ЕС - Многогодишната финансова рамка - беше по-трудно договорен заради Брекзит. Националните столици и евроинституциите ще трябва да запълнят дупка от 10 милиарда евро на година или повече, оставена от излизането на Великобритания от Общността. Обединеното кралство бе една от държавите с най-големи вноски в бюджета на ЕС.

Новината за сключеното споразумение качи еврото спрямо долара до $1.145.

Президентът на Франция Еманюел Макрон описа постигнатото като "исторически ден за Европа".

Изтощени, евролидерите съумяха да се договорят въпреки съпротивата на "Пестеливата четворка" (Холандия, Австрия, Швеция и Дания), която настояваше за драстично намаляване на грантовете към плана за възстановяване.

Пробивът дойде след ново предложение на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел ЕС да плати 390 милиарда евро в грантове и 360 милиарда евро в заеми.

"Пестеливите" настояваха първоначалното предложение на Европейската комисия от 500 милиарда евро в грантове да бъде намалено до 350 милиарда евро, което разочарова Макрон и германския канцлер Ангела Меркел.

Премиерът на Италия Джузепе Конте предупреди холандския си колега Марк Рюте, който води групата на "пестеливите" за намаляване на нивото на грантовете, че той може да се превърне в герой в Холандия, но ще бъде обвиняван от останала Европа заради липса на солидарност.

Но новата формула на Мишел, представена по време на двустранни разговори с лидерите извън пленарните сесии, най-накрая получи задължителното единодушно одобрение на правителствените ръководители.

Като част от сделката "пестеливите" ще получат значително увеличение на отстъпките, които получават, свързани с вноските към бюджета, което напомня за 1984 г., когато Маргарет Тачър си осигури намаляване на приноса на Великобритания към евробюджета.

Където има опасения, че не са прилагани реформи от реципиентите, всеки един лидер може да спре отпускането на парите и да поиска среща на върха, на която да бъде дебатиран казусът.

За върховенството на закона Франция, Германия и други държави искаха да се обвърже с еврофондовете, но правителствата на Унгария и Полша, които са обвинявани, че нарушават независимостта на съдебната власт и правата на малцинствата, отхвърлиха този план. Те обаче постигнаха компромис. Приемането на механизъм за върховенството на закона се отлага за друг ден, но ще се приеме с квалифицирано мнозинство.

Финалната сделка също клони в полза на Полша след премахване на искането да се обвържат парите за зелен преход с целта въглеродно неутрална Европа до 2050 г., което смая активисти и евродепутати.

Полша, която се очаква да получи 37 милиарда евро в грантове от фонда, плюс потенциално милиарди евро от фонд за преход към зелена енергия и изоставяне на въглищата, е единствената страна членка на ЕС, която не е обещала да изпълни целта до 2050 г.

Мишел също осигури споразумение за Многогодишната финансова рамка на ЕС, макар че евролидерите ще срещнат сериозна опозиция в Европейския парламент.

Продължилата пет дни среща на върха е най-дългата от разговорите на евролидерите в Ница в края на 2000 г.

Можете да разгледате финалното споразумение тук.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати