19 Март 2024 г. Вторник

Христо Иванов изумен от думите на ван Баален, нарекъл плажуващите на Росенец "екстремисти"

2020-07-16 06:41:03

Бившият правосъден министър и лидер на партия "Да, България!" Христо Иванов е изумлен от думите на председателя на Алианса на либералите и демократите (АЛДЕ) Ханс ван Баален. Шефът на АЛДЕ заяви в Туитър публична подкрепа на почетния председател на ДПС Ахмед Доган като нарича екстремисти хората от цяла България, които искаха да плажуват на плаж Росенец.

Припомняме, плажните ивици са изключителна държавна собственост, според Конституцията на България.

Христо Иванов изпрати открито писмо на Баален. В него той разяснява, че не е имало атаки към личността или собствеността на Ахмед Доган, който обитава имот в близост до плажа, наречен Летни Сараи. В същото време обикновени хора от цяла България са избутани по брутален начин, особено хората, които акостират с лодка на държавна земя. Те са изблъскани от брега и са заплашвани от служители на Националната служба за охрана (НСО).

Публичното възмущение от случилото се в Росенец, където трима граждани просто се опитаха да упражнят правото си на достъп до публична държавна собственост, доведе до оставката на началника на Националната служба за охрана, пише Иванов.

"След моя призив към всички български граждани да упражняват своето конституционно право на достъп до земя, която е публична държавна собственост, хиляди дойдоха в Росенец на 11 юли", се казва в писмото си Иванов. Той пояснява, че изрично е призовал всички да спазват закона, да избягват всякаква форма на насилие и да не нарушават частната собственост, което и присъстващите са направили.

Бившият правосъден министър, който беше на място пише на европейския лидер, че симпатизанти на Движението за права и свободи, партията на Ахмед Доган, са докарани в Росенец от цялата страна.

Въпреки всички спекулации срещата между двете групи премина добре, без нито един инцидент, и двете групи пееха заедно националния химн, изтъкна Иванов.

В коментара си към думите на ван Баален, че Ахмед Доган е установил етническия мир в България, Иванов спомена агентурното минало на почетния председател на ДПС.

"Дългогодишното твърдение на г-н Доган и неговата партия, че са единствен гарант на етническия мир доведе до ситуация, в която зад тази фалшива претенция малка група от висшестоящи членове на ДПС, близки до него, се превърнаха в един от най-значимите източници на корупция в България", пише Иванов.

Иванов изрази притеснението си от факта, че споделената от ван Баален позиция, базирана на невярна информация, е повод за разочарование у българите, които по принцип подкрепят Евросъюза и общите за страните в него ценности.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати