19 Март 2024 г. Вторник

Австрия предупреди да не се пътува до България

2020-07-09 07:37:15

Австрия отправи предупреждение да не се пътува до България, Румъния и Молдова заради влошената ситуация с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) в трите страни и клъстери от заразени в Австрия, включващи хора, пристигащи от региона, обяви правителството на Алпийската република, съобщава "Ройтерс".

Всеки, който пристига от тези страни, трябва да излезе в карантина в продължение на две седмици или да покаже отрицателен тест, заявиха по време на пресконференция австрийският канцлер Себастиан Курц и външният министър Александър Шаленберг.

Проверките на унгарската и словенската граница също ще бъдат засилени, като с повишено внимание ще се подхожда към пътници от Балканите, добавиха те.

"Установихме, че има все повече и повече внесени случаи на заразени с коронавирус от тези страни", отбеляза Курц.

През последните седмици има регистрирани около 170 вносни случая в Австрия, като повечето от тях са с произход от Балканите, уточни Курц.

Още през миналата седмица Австрия издаде предупреждения за пътуване за няколко други балкански държави, включително Сърбия и Черна гора, въпреки препоръката на ЕС за премахване на ограниченията за пътуване.

Румъния днес отчете 555 новозаразени за изминалото денонощие, което е най-голямото увеличение за 24 часа от началото на епидемията в северната ни съседка досега, за което медицински лица хвърлят вината върху хората, че не спазват правилата.

"Виждаме увеличение на броя на кампаниите, отричащи, че вирусът е реален", каза пред местна телевизия Раед Арафат, който е високопоставен служител в румънската Спешна помощ.

"Франс прес" припомня, че в България броят на заразените за седмица се е удвоил от 500 до 550 в средата на юни на повече от 1 100 през последната седмица.

Австрия беше пощадена по време на пандемията, като официално регистрираните заразени са 18 444 души, от които са починали 706 души.

Наблюдава се обаче ръст на заразените в последно време, средно 92 на ден през последната седмица.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати