29 Март 2024 г. Петък

Коронавирусен имунитет: Можете ли да се заразите два пъти?

2020-06-23 08:26:29

Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от нас на работа? Как да управляваме вируса в дългосрочен план?

Имунната система е в основата на някои от най-важните въпроси за коронавируса.

Проблемът е, че знаем много малко.

Как да сме имунизирани срещу коронавирус?

Нашата имунна система е защитата на организма срещу инфекция и тя идва в две части.

Първата винаги е готова да реагира и се активира веднага щом в тялото ни бъде открит чужд нашественик. Известна е като вродена имунна реакция и включва отделянето на химикали, белите кръвни клетки унищожават заразените клетки.

Но тази система не е специфична за коронавирус. Няма да се научи и няма да ви изгради имунитет срещу коронавируса.

Вместо това се нуждаете от адаптивния имунен отговор. Това включва клетки, които произвеждат насочени антитела, които могат да се придържат към вируса, за да го спрат и Т клетки, които могат да атакуват само клетките, заразени с вируса, наречени клетъчен отговор.

Това отнема време - проучванията предполагат, че са необходими около 10 дни, за да започнете да създавате антитела, които могат да се насочат към коронавируса, а най-болните пациенти развиват най -силния имунен отговор .

Ако адаптивният имунен отговор е достатъчно мощен, тогава той може да остави траен спомен за инфекцията, който ще осигури защита в бъдеще.

Не е известно дали хората, които имат само леки симптоми или изобщо нямат такива, ще развият достатъчен адаптивен имунен отговор.

Колко дълго трае имунитетът?

Паметта на имунната система е по-скоро като нашата собствена - тя запомня ясно някои инфекции, но има навика да забравя други.

Дребната шарка е силно запомняща се - един двубой трябва да даде доживотен имунитет (както прави отслабената версия във ваксината MMR). Въпреки това има много други, които са доста забравими. Децата могат да получат RSV (респираторен синцитиален вирус) многократно през една и съща зима.

Новият коронавирус, наречен Sars-CoV-2, не е проучван достатъчно дълго, за да знаем колко дълго трае имунитетът, но има шест други човешки коронавируси, които могат да дадат представа.

Четири произвеждат симптомите на обикновената настинка и имунитетът е краткотраен. Проучванията показват, че някои пациенти могат да бъдат инфектирани отново в рамките на една година.

Но обикновената настинка като цяло е лека. Има още два проблемни коронавируса - тези, които причиняват тежък остър респираторен синдром (Сарс) и респираторен синдром на Близкия изток (Мерс) - при които антителата са открити няколко години по-късно.

„Въпросът не е дали да имате имунитет, а за колко време“, казва Пол Хънтър, професор по медицина в Университета в Източна Англия.

 

"Въз основа на проучвания за антитела в Sars е възможно имунитетът да продължи само около една до две години, въпреки че това все още не е известно със сигурност."

Въпреки това, дори да не сте напълно имунизирани, възможно е втора инфекция да не е толкова тежка. 

 

Възможно ли е два пъти да се заразим?

Има съобщения за хора, които изглежда са имали множество коронавирусни инфекции за кратък период от време.

Някои твърдят, че хората наистина са заразени два пъти. Друга възможност е, че вирусът преминава в режим на стелт(невидим) в тялото, преди да се активира отново.

Учените се обединяват около заключението, че тестът е проблемът с пациентите, за които е казано погрешно, че са без вируса.

Никой не е бил умишлено заразен с вируса, за да се тества имунитета, с изключение на чифт маймуни от резус макака.

Те са били заразени два пъти, веднъж за изграждане на имунен отговор и след това втори път три седмици по-късно. Тези много ограничени експерименти показаха, че след такава бърза реинфекция отново не развиват симптоми .

Ако имам антитела имунизиран ли съм?

Това не е гарантирано и затова Световната здравна организация се изнервя от страните, които използват паспортите на имунитета като изход от блокирането.

Идеята е, ако преминете теста за наличие на антитела, тогава сте в безопасност да се върнете на работа. Това би било особено ценно за персонала в домовете за грижи или болниците, които влизат в контакт с хората, изложени на риск от развитие на тежки симптоми.

Но докато при почти всеки пациент ще откриете антитела, не всички са равни. Неутрализиращите антитела са тези, които се придържат към коронавируса и са в състояние да го спрат, заразявайки други клетки. Проучване на 175 възстановени пациенти в Китай показа, че 30% имат много ниски нива на тези неутрализиращи антитела.

Ето защо Световната здравна организация казва, че "клетъчният имунитет [другата част на адаптивния отговор] също може да бъде критичен за възстановяването".

Друг проблем е, че само защото може да сте защитени от вашите антитела, това не означава, че все още не можете да присвоите вируса и да го предадете на други хора.

Защо има значение имунитетът?

Има значение поради очевидни причини за личното здраве и дали ще получите Covid-19 многократно и колко често.

Имунитетът също ще се отрази на това колко смъртоносен е вирусът. Ако хората запазят някаква, дори несъвършена защита, тогава това ще направи болестта по-малко опасна.

Разбирането на имунитета може да помогне за лесно блокиране, ако е ясно кой не е изложен на риск да хване или разпространи вируса.

Ако е много трудно да се създаде дългосрочен имунитет, тогава това може да затрудни ваксината. Или може да промени начина, по който трябва да се използва ваксината - ще бъде ли веднъж в живота или веднъж годишно, като грипната.

Продължителността на имунитета, независимо дали е от инфекция или имунизация, ще ни каже колко е вероятно да успеем да спрем разпространението на вируса.

Това са все големи въпроси, на които все още ни липсват отговори. 

източник: bbc.com

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати