19 Март 2024 г. Вторник

Държавните бензиностанции ще взривят пазара на имоти, убеден Андрей Делчев

2020-05-21 09:16:37

В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.

По негови думи има два основни компонента при определянето на стойността на една бензиностанция - цената на земята и цената на съоръженията. На втория параметър стойността варира между 500 000 и 1 млн. лв. в зависимост от качеството и броя.

Делчев посочи, че в градовете, в които е било заявено намерение, в урбанизираните територии земята е скъпа, а трябват 1-2 декара за обект.

"По главните пътища и магистрали се купуват около 6 дка, там цената е много висока. Когато се яви търговец, който купува за бензиностанция, цените скачат. В момента, в който държавата се яви с намерението да купува - тя ще взриви пазара за недвижими имоти", категоричен бе той.

Според него прогнозата за една година 100 бензиностанции е доста оптимистична. Той обясни, че в момента има голяма палитра от цени на пазара, така че няма проблем държавните обекти да предлагат горива на по-ниски цени.

По думи на Делчев анонсираното от правителството противоречи на досегашните решения на Комисията за регулиране на конкуренцията, твърдяща, че няма картел, злоупотреби или монопол. "Искаме да влезем, за да балансираме бизнеса".

Той подчерта, че изграждането на данъчни складове и бензиностанции е скъпо начинание. "Има вериги, които инвестират във високо качество на продукта, в големи обекти и много колонки. Те харчат повече пари, респективно се целят в по-високата ниша. Други търсят по-икономично обслужване на клиентите и могат да си позволят да работят на по-ниски цени. Нормално е да има ценова ножица", обясни шефът на БПГА.

Той поясни, че няма фиксирани цени на пазара и ако на някои представители им се каже да си намалят стойността на горивото, за тях би означавало да свият обслужването си. Като пример Делчев посочи нискотарифните и луксозните авиокомпании - по негови думи и за двата типа услуга има клиенти.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати