19 Март 2024 г. Вторник

Извънредното положение в страната - до 13 май

2020-04-03 22:13:06

Депутатите от Народното събрание удължиха извънредното положение на територията на цялата страна до 13 май 2020 г. Това стана след гласуване на първо четене на извънредно заседание на законодателния орган.

Народните представители гласуваха на две групи в пленарната зала и между гласуванията им имаше 30 минути. "За" предложенията гласуваха 122 народни представители, "против" - 47 и "въздържали се" -7, с което то бе прието. Депутатите от ГЕРБ и "Обединени патриоти" подкрепиха удължаването.

13 народни представители от ДПС гласуваха "за". 4-ма депутати от "Воля" и 3-ма от независимите народни представители също подкрепиха удължаването на извънредното положение.

47 народни представители от ПГ на "БСП за България" гласуваха "против", а 7 се "въздържаха".

От "Обединени патриоти" предлагаха извънредното положение да бъде удължено до 30 април. Подобно предложение имаше и от страна на ПГ на "БСП за България". Пленарната зала отхвърли и двете предложения.

Припомняме, че извънредното положение бе гласувано от Народното събрание със срок от 13 март до 13 април. Тази седмица от Министерски съвет поиската от депутатите да гласуват:

  • актуализация на бюджета
  • удължаване на извънредното положение с един месец до 13 май

И двете бяха остро разкритикувани днес от държавния глава Румен Радев в обръщение към народа, което пък предизвика и гневната реакция на премиера Бойко Борисов, който предизвика президента да наложи вето, като така щял да изкара хората на смърт.

Държавният глава Румен Радев вече наложи веднъж частично вето над Закона за извънредното положение, което депутатите подкрепиха

От Оперативния щаб за борба с разпространение на коронавирус инфекцията предупредиха също тази седмица, че всъщност пикът на заболяването се очаква втората и третата седмица от април месец, т.е. около Великденските празници. Инфектираните с коронавирус в национален мащаб днес достигнаха 485, жертвите на инфекцията са 14. И в момента 189 от заболелите се намират в болница, а 20 от тях са в интензивен сектор и интубирани.

Депутатите приеха днес и промените в Закона за мерките и действията по време на извънредното положение. "За" закона и мерките гласуваха 123 народни представители, "против" 9 и "въздържали се" 46.

Със законопроекта ще се поясни, че държавните и местните органи, включително и институциите, не спират своята дейност и продължават да работят при спазване на всички законови изисквания и при съобразяване на въведените противоепидемични мерки. Законът дава възможност на органите и институциите да организират гъвкаво своята дейност.

Със законопроекта се предлага актовете, с които министърът на здравеопазването Кирил Ананиев въвежда временни мерки и ограничения във връзка с извънредното положение да подлежат на предварително изпълнение.

Със законопроекта се предлага да не се спират срокове по Закона за обществените поръчки и концесионни процедури, като откритите производства и процедури да бъдат завършени. Текстовете предвиждат да спрат да текат само давностните срокове, предвидени в нормативни актове, с изтичането на които се погасяват права на частноправни субекти.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати