Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Септ 25
Начало arrow България arrow Радев: Войната с коронавируса не се печели с глоби и насаждане на страх

Радев: Войната с коронавируса не се печели с глоби и насаждане на страх

  Print E-mail
2020-04-01 06:21:33
източник: news.bg

Не можем да спечелим войната с коронавируса единствено с ограничения, глоби, насаждане на страх, чувство за вина и на неизвестност в населението. Това заяви президентът Румен Радев, който днес присъства на заседание на Оперативния кризисен щаб в Благоевград.

Според него е основателно притеснението относно поставената задача всички лечебни заведения да обособяват отделни звена за борба с вируса. По негови думи това крие риск да блокира напълно болниците и да направи невъзможно лечението на остри хронични, онкологични, кардиологични и спешни случаи. В резултат на тези мерки можело смъртността да се повиши далеч повече от тази от коронавируса.

Едно от предложенията, което се оформи, е да се създаде едно звено от анестезиолози, лекари, сестри от другите болници , така че да има ясно разделение на потоците и да се обособят заразени от вирус, за да може другите пациенти да продължат да се лекуват, обясни президентът и допълни, че предложението ще бъде отправено към министъра на здравеопазването.

Радев заяви, че трябва да си поставим ясна национална цел - възможно най-бързо, но и безопасно, да се върнем към някакъв относителен нормален ритъм на живот, да възстановим свободата на движение на хора и стоки.

За целта по думите му е необходима всеобхватна, навременна и достоверна информация, за да може да изградим картина на случващото се в страната и ефективно да се набележат стратегии. Той обаче подчертава, че към момента такава информация няма - тя налага всеобхватно тестване на населението, каквото според него не можело да се получи само на базата на 4000 теста.

По тази причина Радев призова да се излезе по-бързо от сферата на догадките и масовите ограничения и да се разшири обхватът на тестовете, да се картотекират групите във всички региони, така че да може да се действа.

"Само така ще излезем от блокаж на държавата, а представете си, ако той продължава дълго, ние така ли ще останем? Ние трябва да преодолеем икономическата и социална катастрофа", категоричен бе държавният глава.

Той подчерта, че дълго време е стоял зад всеобхватни и най-вече социални икономически мерки за бизнеса. Според него на засегнатите вместо реална помощ се предлага заем, който впоследствие допълнително ни задължава.

"Над десет години ни убеждават, че имало резерв. Всяка година се харчат милиарди от т. нар. "излишък" без правила. Кризата показа, че хазната е празна и трябва заем", заяви президентът.

По негови думи този път трябва този заем трябва да се харчи при строг обществен контрол, за да не стане така, че парите отново "да потънат".

Радев обясни, че той самият си е направил един тест и той е отрицателен. Не можело обаче да се позволи такъв лукс да се тества всеки държавник, при положение че няма тестове за хората.

Относно частичното вето върху извънредния закон Радев поясни , че от негова страна няма конфронтация. "Ветото, което наложих, коригира опасни разпоредби в закона, които даже ГЕРБ ги осъзнаха и приеха. Време е и министър-председателят да се смили и да приеме истината, както го направиха и собствените му депутати. Сега не е време за сърдити пози и за национално вълнение", подчерта той.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини На 2 юни по традиция почитаме паметта на Христо Ботев и загиналите за свободата на България. Този ден се чества от 1901 година, когато на връх Околчица - лобното място на Ботев, се събират негови ...
  Новини За пети пореден път печелим парламентарни избори. Премиерът Бойко Борисов не изневери на стила си от последната година и анализира резултатите от изборите с видеовключване във фейсбук от двора ...
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?