19 Март 2024 г. Вторник

Правителството предлага бюджетен дефицит от 3.5 млрд. лева и емитиране на дълг до 10 млрд. лева

2020-03-31 09:22:47

Министерският съвет прие проекта за актуализация на държавния бюджет за 2020-та, който предлага за гласуване на Народното събрание.

Най-важните изменения в него, които осигуряват фискалната обезпеченост на мерките за борба с кризата и на финансовата сигурност на страната са дефицит от 3.5 млрд. лева - 2.9% от БВП и увеличаване на лимита на дълг, който държавата може да емитира през 2020-та от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева.

Дефицитът е следствие от рязко намаление на планираните приходи от данъци и акцизи и от нарастване на разходите свързани с мерките за борба с последствията от коронавируса. В мотивите на правителството се подчертава, че се очертава сериозно изоставане при основните данъци и осигурителни вноски. Причините за това са намаляване на вътрешното потребление, свиване на износа и вноса, по-ниска от планираната заетост, промени в допусканията за цената на суровия петрол, курса на щатския долар и др.

"Разчетите при изготвения базов сценарий очертават неизпълнение на годишните прогнози по приходите в общ размер на около 2,44 млрд. лв., като ще бъдат засегнати основните данъци - ДДС, акцизи, корпоративни данъци, ДДФЛ, социално-осигурителни вноски и др. Размерите на очакваното негативно отклонение на разчетите по приходите налагат актуализацията на годишната цел по отношение на бюджетното салдо за 2020 г., като се предлага то да бъде дефицит в размер на 3,5 млрд. лв. (2,9 % от прогнозния БВП)", пише в мотивите.

Изброени са и 60/40", бюджета на Държавното обществено осигуряване (ДОО) за фонд "Безработица" се увеличава с 1.43 млрд. лв., в т.ч. 1 млрд. лв. за допълнителни разходи и 430 млн. лв. за компенсиране на очаквано неизпълнение на приходите по бюджета на ДОО.

Във връзка с обявеното извънредно положение и планираните от правителството мерки за подпомагане на икономиката, е предвидена допълнителна възможност за издаване на държавни гаранции по заемни споразумения за финансиране на Българската банка за развитие в размер до 700 млн. лева.

За да финансира бюджетния дефицит (3,5 млрд. лв.) и да осигури осигуряването на допълнителен капитал за ББР (700 млн. лв.), както и за да гарантира достатъчно големи ликвидни фискални буфери, правителството предлага да увеличи лимита на дълга, който може да емитира от 2.2 млрд. лева на 10 млрд. лева. Посочено е, че в тази връзка разходите за лихви по държавния бюджет ще бъдат увеличени със 70 млн. лева.

С предложените промени правителството обезпечава напълно финансирането на обявените мерки, запазва потенциала на бюджета да обслужва ангажиментите си в здравеопазването, пенсиите, помощите и общините, както и да осигури безпроблемната работа на държавната администрация. Актуализацията на бюджета позволява фискалния резерв да остане непокътнат и дори да бъде увеличен, като последна линия на защитата срещу нови икономически и финансови трусове. Исканият нов размер на дълга дори създава своеобразен финансов резерв за финансиране на допълнителни мерки срещу кризата. Тук веднага трябва да кажем, че ако кризата не затихне до средата на годината, не е изключено да се наложи нова актуализация на бюджета с параметри подобни на сегашната.

Почти сигурно е, че при разглеждането на сегашната актуализация в Народното събрание опозицията ще нададе вой за обречените на задлъжняване бъдещи поколения.

Правителството прие също така изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за защита на лица, застрашени във връзка с наказателно производство.

Промените се налагат във връзка с влезлите в сила на 7 февруари 2020 г. нови разпоредби на Закона за съдебната власт в преходните и заключителни разпоредби, относно правомощията на Бюрото по защита при главния прокурор.

С проекта се дава възможност директорът на Бюрото да бъде подпомаган при изпълнението на функциите му от повече от един заместник-директор в зависимост от длъжностното разписание на служителите в структурите. Директорът на Бюрото по защита при главния прокурор ще организира охраната на прокурори и следователи, застрашени във връзка с изпълнение на служебните им задължения.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати