28 Март 2024 г. Четвъртък

338 вече са потвърдените случаи на коронавирус у нас

2020-03-29 09:18:59

338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали. Излекуваните пациенти са 11.

Рано тази сутрин е починала и 53-годишната жена в болницата в Благоевград, дъщеря на починалата вчера пациентка.

7 са новите положителни проби. Те са установени в Пловдив 3 случая, Варна - 1 случай, Кърджали - 1 случай, Смолян - 1 случай и един в Сливен.

Не се разминаваме, едва сега започваме, заяви Венцислав Мутафчийски по телефона за БиТиВи. Въпросът за отхлабването на мерките Много е вероятно да ни предстои най-черният Великден.

"Предстоят ни най-тежките времена", предупреди още Мутафчийски, който изказа огорчението си от настроенията в обществото за нарушаване на дисциплината по отношение на мерките. Той още веднъж призова хората да проявят зрялост и да се придържат към своята вяра и от вкъщи.

На въпрос за оздравелите пациенти, Мутафчийски призна, че много му се иска да бъде изписан човек, който е бил интубиран и в тежко състояние. Той посочи, че има един такъв пациент в белодробната клиника, който е с добро развитие. Мутафчийски заяви обаче, че периодът на изчистване от коронавирусът е 21, но има данни и за по-дълго време 37 дни, затова и карантината, която е заповядана е 28 дни.

Ние сме в началото и не можем да направим никакви изводи как ще протекат нещата. Идеята на тези мерки е да има по-малко заразени, защото нито една здравна система в света не може да понесе този удар, подчерта Мутафчийски.

"Ние се готвим да дадем най-доброто за всички, но ако достигнем върховите точки в другите страни, няма да можем да окажем помощ към всеки", посочи той и обясни разликата между цивилна и военновременна медицински помощ - цивилната дава най-доброто за всички, а военновременната - само на тези, които имат шанс. Заболяването е тежко и дълго време е с непредвидим ход и флуктуации.

Мутафчийски призова хората да се отнесат отговорно, защото дори не сме изпитали частично това, което ни предстои. Той гледа с огорчение как се развива дебатът в обществото за коронавируса.

Епидемията не допуска изключения. Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден от тази болест.

Миналата седмица той бил много по-обнадежден за спазването на мерките, но вчерашният ден бил показателен за разхлабването на дисциплината, което може да ни изиграе лоша шега.

Той предупреди, че болестта засяга всички възрастови групи, за което се изисква продължително лечение в ресурса на здравната система. И не, не умират само възрастните, подчерта Мутафчийски.

"Крайно време е да разберем, че няма да има пощаден от тази болест. Средната възраст на нашите установени е 44 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният 86", каза още той.

В заключение Мутафчийски определи коронавируса като невидим враг и изисква огромни усилия на обществото да го преодолеем. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати