19 Април 2024 г. Петък

Нова телевизия и Би Ти Ви - кой е по-благороден

2010-09-23 23:28:05

Нова телевизия и Би Ти Ви отново се сблъскаха челно в националния ефир, едва дочакали края на отпускарския сезон.

Целите на двете телевизии с национално покритие този път са (почти) изцяло благотворителни и заслужават уважение и поклон, но в програмирането, както винаги, надделяват обичайните удари под кръста.

Съзнателното излъчване по едно и също време на благотворителните програми "Байландо"  (bailando.novatv.bg) и "Великолепната шесторка" (btv.bg/shows/velikolepnata-shestorka) може да компрометира всичките им почтени усилия и амбиции.

Този път с "Байландо - сцена на мечтите" Нова ТВ взе първоначален аванс, успя да привлече вниманието и искренно да развълнува, както твърдят от телевизията, близо 1,700 млн. зрители в началото. 

На това съобщение Би Ти Ви незабавно реагира и го нарече невярно и манипулативно - не били толкова зрителите, по-малко били, но колко точно - не е ясно...

На третата вечер по същото време започна да излъчва своя благотворителен проект и Би Ти Ви - втория сезон на "Великолепната шесторка".

Едва ли блатородните цели печелят от това особено съревнование...

"Байландо" на испански език означава танцувайки,

но важнато разлика спрямо всички подобни риалити шоу програми досега е, че са представени истории и драми на конкретни, обикновени, публично неизвестни хора.

24 души пеят или танцуват не за да станат звезди, а за да сторят добро на хора, нуждаещи се от помощ.

В тази трогателна амбиция са се съгласили да им помагат 24 истински звезди, а целта е зрителите да бъдат спечелни за благородната кауза, като оценят нейната значимост и усилията на двамата й защитници на сцената, като гласуват с есемес.

Само че, този път, за разлика от предишни подобни вотове, той струва не 1,20 лв., а само 29 или 30 стотинки.

Дванадесет двойки ще се състезават в пеенето, други 12 - в танците. 

"Единствените, които ще получат подкрепа от "Байландо", са тези, които ще накарат зрителите да съпреживеят личната им история, ще покорят България с упоритостта си в нелекия път, който изисква сбъдването на мечта"е на 34 години. Попаднал под влиянието на наркотиците 16-годишен. Десет години прекарал в центрове за лечение в Германия, Испания и Италия и успял да преодолее зависимостта си. Основал една от двете законни комуни за лечение на наркомани в България, сега иска да основе нова. Пее със социоложката Мира Радева.

Рада Рачева е на 14 години и мечтае да осигури дом на деветчленното си семейство. Имат малък семеен бизнес. Сменяли са жилището си 12 пъти. Днес всички живеят в къща в покрайнините на Пловдив, която могат всеки момент да загубят заради невъзможност да изплащат кредита. Семейството на Рада е в беда и защото една от нейните сестри страда от левкемия. Рада пее заедно с Красимир Каракачанов, председател на ВМРО.

Кристиян Григоров, 16-годишен, е ученик от Етрополе. Доскоро е бил прикован към инвалидна количка, в момента се подлага на рехабилитация. Направил е първите си крачки в Детското ортопедично отделение в Горна Баня. Мечтае да обнови остарялото медицинско оборудване в клиниката. Преди време той участва във "ВИП Брадър" и трогна всички с уникалния си глас. С него пее журналистката Маргарита Михнева.

Богдана Митова (22) е певица, която тази година ще завърши висше образование. Участва, за да помогне на своя приятел Емил, страдащ от физическо увреждане. Богдана иска да събира средства за построяването на достъпни къщички за хора с увреждания, в близост до рехабилитационния център в град Павел Баня. Дидо от D2 пее с нея.

Асен Йорданов (23) е състезател по шортрек. Мечтае за модерна зимна пързалка, съобразена с последните изисквания. В България има само две пързалки в окаяно състояние. Българските спортисти, занимаващи се с шортрек, хокей и фигурно пързаляне са принудени да се готвят в чужбина срещу много пари. Асен пее с българската звезда в този спорт Евгения Раданова.

Николай Дойчев е 16-годишен хип-хоп танцьор. От 10 години се грижи за майка си, болна от рак. След 9 операции, сега тя се чувства добре, но се нуждае от скъпи животоподдържащи лекарства. Ники танцува със Сантра. 

Евгения Терзиева е на 19 години и се занимава професионално с модерни танци. Преди година, докато се учи да кара колело, сестра й претърпява тежък инцидент, който оставя белези по лицето й. Евгения иска да събере пари за сложна лицева операция на по-малката си сестра и да върне усмивката на лицето й. Танцува с Владо от Young BB Young.

Росица Караджова (18) е с увреден слух. Загубила е баща си преди няколко години, майка й и сестра й също не чуват. Танцува от осем години в училище за глухи хора в Хасково, от три години се занимава професионално с танци. Мечтае да учи актьорско майсторство. Танцува с журналиста Христо Калоферов.

Венцислав Миланов е прекарал 26-те си години в дом за сираци. Прекъснал следването в Техническия университет, където има отлични резултати, заради липса на средства. Работи като готвач.Трябват му пари, за да завърши образованието си. Той пее с Нели Рангелова.

Теодора Недялкова (30) е омъжена с едно дете. Иска да помогне на своя брат да проходи отново. Той е на 33 години, бивш автомобилен състезател, преживял тежка катастрофа преди 5 години и от тогава е обездвижен. На Теодора й трябват 39 000 евро, за да доведе до щастлив край лечението. Пее с журналиста Иво Инджев.

Джема Зачири (30) е хардуерен специалист. Иска да помогне на сестра си, професионална състезателка по бадминтон, на която никой в държавата не помага финансово, да участва на Олимпиадата през 2012 в Лондон от името на България. Пее с актьора Антон Радичев.

Пенелопе О'Съливан (37) е родена в Барбъртън, Южна Африка и е начален учител. Със съпруга си живее в България. Опитва се да събере средства за създаване на защитен дом за деца с увреждания, за да могат те да бъдат интегрирани в обществото. Пее със Свилен от група „Остава".

Янка Белев (28) е родена в Братислава, живее в Габрово. Четиримесечното й бебе е родена с малформации. Янка и съпругът и са открили клиника в Санкт Петербург, където тяхната дърщеря може да бъде излекувана. Янка танцува с актьора Филип Аврамов.

Станимир Хасърджиев е 31-годишен лекар от Сливен, председател на Националната пациентска организация. Иска да създаде фонд за млади хора, нуждаещи се от животоспасяващо лечение. Танцува с Ширин Местан, съпруга на народния представител и зам.-председател на ДПС Лютви Местан.

Деян Симеонов (25) се надява да спаси Петко - студент в Бургаския университет, който страда от злокачествено заболяване. Преживял е много операции, но единствен изход остава трансплантация на стволови клетки. Част от сумата, необходима за лечението, е събрана, но са необходими още 40 000 евро. Деян танцува със спортистката Таня Богомилова. 

Николай Ефтимов (33) е военен пилот, баща на две деца страдащи от аутизъм. Участва, за да събере средства за единственото частно училище в София, което се бори за деца страдащи от болестта. Танцува с актрисата Мая Бежанска. 

Тени Омеде е 24-годишен нигерийски счетоводител, който живее в България от 6 години. Мечтае да докаже, че има истински музикален талант и да издаде собствен албум с български песни. Пее с Кичка Бодурова.

Даниела Събева (31), женена с едно дете, управлява психиатрично отделение. Иска да основе център в Ловеч, който да се грижи за възрастни хора с психични заболявания. Само два са подобните центрове в страната и тя се надява да направи трети. Пее с китариста и цигуларяИван Лечев от ФСБ. 

Нели Солакова е на 11 години  и пее чудесно. Иска да помогне на 20-годишната Ани, която има тумор в първоначален стадий, в своя десен глезен и скоро ще се подложи на 20-а операция. Ако тя е неуспешна, кракът ще трябва да се ампутира. Нели пее с Васил Петров.

Иглика Радилова (24) работи като аниматор и организатор на събития. Мечтата й е да заведе деца от българския Съюз на трансплантираните на 17-те Световни игри за трансплантирани в Швеция. Пее с оперния бас Юлиан Константинов.

Венцислав Ненков (26) от Благоевград професионално се занимава с танци. Учи се от режисьорката Цвете Янева, която страда от множествена склероза, но продължава да работи върху различни проекти. Вдъхновен от силния дух на тази жена, Венцислав иска да основе арт-център за деца с увреждания, предотвратяването на насилие над тях и  терапия с изкуство. Танцува с актрисата Параскева Джукелова.

Александър Бонев (21) е от Русе. След злополука най-добрият му приятел е прикован към инвалидна количка от 9 години. Алекс иска да му помогне да стане от количка и затова танцува с народната представителка Калина Крумова.

Светлана Такева (29) е самотна майка на две деца. Посветила се е на социални дейности. Мечтае да осигури терапия на още 150 деца с поведенчески проблеми, като подпомогне варненския център „Радост". Танцува с актьора Любомир Ковачев.

Мира Мохамед (28) е сервитьорка. Живее в Нови Искър, не е омъжена, има две деца. Дъщеряя й страда от детски церебрален паралич. Мечтата на самотната майка е да осигури лечение. Мира танцува с актьора Дидо Мачев.

Колкото повече хора приобщи мечтателят към своята кауза, толкова по-интересна ще е мечтата му, затова е ниска цената на гласуването, казват от Нова телевизия.

Водещи са актьорите Стефания Колева и Георги Мамалев. В журито са Нешка Робева, Васил Найденов, Татяна Лолова и Йорданка Христова.

Мечтата, която събере най-голямата подкрепа на зрителите, ще бъде сбъдната изцяло от телевизията. Но вече има стотици запитвания дали няма да бъде осигурена помощ за всеки участник.

Мисията на "Великолепната шесторка 2 - Семейство за всяко дете" по Би Ти Ви

е да събере средства за реформа на Дома за деца в Шумен. 

"Каузата този път ще бъде начало на един дълъг процес, който отдавна трябваше да започне в България - затварянето на домовете за деца до 3 години.

Надали ще решим проблема, но силно и ясно ще кажем, че това трябва да започне в България, 20 години, след като преходът е започнал", казва журналистката Виктория Бехар, изпълнителен продуцент на новините в Би Ти Ви. 

"Шансът на тези деца, ако са били до 3 години в дом, да бъдат осиновени и да намерят нормална среда намалява. Те продължават да живеят в тези домове... Ние смятаме, че с тази "Шесторка" ще дадем началото. Затваряйки един дом- дома в Шумен, може да започнем този процес.

Голямата битка е да се премахнат причините децата да бъдат изоставяни", казва Бехар.

Участници във "Великолепната шесторка"бивша световна рекордьорка на скок височина, Валентина Войкова, водеща на новини в PRO.BG, певицата Тони Димитрова, певецът, победител в Мюзик айдъл”,Тома, певицата Теди Кацарова, актьорътСветослав Пеев, автомобилният състезател и треньор Николай Мартинов, Атанас Пенев (Наско от БТР), Николай Йорданов, известен като Кольо Гилъна, синоптикът Емил Чолаков, фолкпевицата Бони, актрисата Албена Михова.

Изпълнителен продуцент на шоуто е "Глобал филмс", режисьор - Магърдич Халваджиян. На сцената заедно с водещата Ани Салич са музикалният продуцент Ангел Заберски и група "Акага".

Звездите ще участват в шоуто безвъзмездно.

"Байландо" по Нова телевизия се излъчва в понеделник, вторник и сряда, "Великолепната шесторка" по Би Ти Ви - в сряда и четвъртък. За всеки, който иска да се включи в благотворителните инициативи, покриването на двете програми в сряда, е загадка...

източник: vesti.bg

Последни новини от категория Разни


Новини
В полунощ срещу Водици (Богоявление) народът на Слънцето винаги е почитал водата, като символ на Живота и Сътворението. Древният български ритуал е изпълняван много преди Христос. Извест ...
Новини
На 8 и 9 май по традиция се чества "Деня на победата" на Съюзниците във Втората световна война над силите на Оста. На първата дата празнуват западните съюзници, на втората - Русия и повеч ...
Новини
Китайската комунистическа партия (ККП) носи много тежка отговорност за възникването и първоначалното разпространение на тази силно заразна болест. Вирусът, който първоначално има животинс ...
Новини
Последващите коментари са на хора от личната ми Фейсбук листа (плюс един по и-мейл), живеещи в различни части на света. Помолих ги да опишат накратко какви са ограничителните мерки към момента, свъ ...
Новини
"В последно време на всички стана ясно, че сме изправени пред избора независим съд или прокурорска република.".Това заяви пред БНР адвокат Здравка Калайджиева, правозащитник, ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати