Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 25
Начало arrow България arrow Агенция "улови" 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Къде са? ...

Агенция "улови" 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Къде са? Транспортен ад по границата

  Print E-mail
2020-03-20 08:41:49
източник: news.bg

24 часа

Агенция "улови" 8104 българи, върнали се от Европа за 7 дни. Къде са?

От 21 421 души с телефони с българска симкарта и/или ползвали български на телефона си, които са били между 11 и 17 март в европейски държави, 8104 са се върнали в България.

Това са резултатите от анализ, направен от дигиталната маркетингова агенция Brand New Vision, официален партньор на полската компания за мобилен маркетинг Selectivv.

Българската агенция безплатно е работила върху този анализ и го предостави на "24 часа". Екипът ни от своя страна помоли за разрешение управителя на агенцията Славина Миленова да дадем техните данни на Националния оперативен щаб за битка коронавируса и МВР.

Труд

Транспортен ад по границата

Проблем с доставките на храни и стоки у нас се задава заради хаос по границите. Транспортни компании разказаха пред "Труд", че шофьорите им са спирани от работа и пращани под карантина, защото здравните и граничните власти не знаят как да прилагат заповедта на Министерството на здравеопазването за срока на карантина на българските шофьори, които пристигат от рискови държани и трябва да разтоварват стока у нас.

В момента от нашите шофьори, които идват от рискови държави, на влизане в България се изисква да попълват клетвени декларации за престой под карантина. Според здравните инспектори, водачите трябва да напишат в декларацията времето, което планират да останат в България до следващия курс. Т.е. те изискват от всеки шофьор сам да посочи колко дни ще стои под карантина - 2, 3 - 5 или повече дни.

Монитор

На повечето от сергиите на най-голямото тържище в столицата са поставени табелки за дистанция от метър и половина между хората на опашката. На вратите на магазинчетата пък има указания, че вътре се пуска само по един клиент. Купувачите спокойно се редят на опашки и дори използват престоя пред павилиончетата за сладка раздумка и анализ на мерките срещу коронавируса и последната бройка на заразените.

Търговците на пазара не предлагат на клиентите си дезинфектанти, каквато практика вече въведоха някои от големите вериги за хранителни стоки, както и дори собственици на малки квартални магазинчета.

Сега

По първоначални оценки загубите от приходи в бюджета заради пандемията COVID-19 са за около 3 млрд. лв., но вероятно сумата ще набъбне. Това заяви по бТВ финансовият министър Владислав Горанов. Той неколкократно посочи, че държавата има достатъчно ресурси да запази функциите си в кризисната ситуация. Няколко десетки милиона са инвестирани в медицинска техника и лични предпазни средстав, в дейността на службите за сигурност и здравните специалисти.

Вероятно ще се наложи актуализация на бюджета, но не може още на третия ден от кризата да кажем с колко, защото още не ни е ясно колко ще изхарчим следващите месеци, каза финансовият министър.

Капитал

Вие разбрахте ли какво гласувахме?

След продължило близо осем часа заседание комисията по правни въпроси прие на второ четене проекта на закона за мерките във връзка с извънредно положение.

Депутатите разгледаха 19 предложения на различни народни представители, като седем от тях бяха на депутати от ГЕРБ, сформирали се в различни конфигурации. Управляващите дори бяха внесли изцяло нов текст на проекта, гласуван в пленарна зала.

Дума

Маски в аптеките чак след седмица

Маски в аптеките за гражданите ще има след седмица, обеща вицепремиерът Томислав Дончев. Той оправда липсата на предпазни средства за хората срещу коронавируса с това, че за държавата било приоритет да осигури защитни маски, облекла, ръкавици и калцуни за личните лекари, медиците в болниците, полицията, пожарната, граничната полиция и митничарите.

Създадена е организация за доставка на защитни материали - наше производство и внос, обяви шефът на пожарната Николай Николов. Той докладва за милиони бройки - произведени, очаквани и договорени предпазни средства срещу заразата, включително от Китай, Индия и Виетнам.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?