Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Януари 16
Начало arrow България arrow Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

Шест положителни проби за коронавирус ни делят от нови мерки

  Print E-mail
2020-03-19 12:20:13
източник: news.bg

6 положителни проби ни делят от въвеждане на нов модел на работа спрямо опасността от разпространение на коронавирус у нас.

Това стана ясно от думите на ген. Венцислав Мутафчийски, ръководител на Оперативния щаб, на брифинг в Министерски съвет.

Той обясни, че новите мерки вече са изработени и приети и ще бъдат задействани, когато достигнем 100 положителни проби. Припомняме, че тази сутрин бяха обявени още два положителни резултата, като по този начин достигнахме 94 случая на коронавирус у нас.

Щабът е разпоредил обучение и засилен контрол в ромските махали в страната. Препоръките са отправени към МВР, местните РЗИ-та и ромските медиатори.

Началникът на щаба Мутафчийски обясни, че навсякъде, където има такива общности, трябва пълна мобилизация на местната власт и на всички институции. В старозагорска област още отпреди 3 март е получен първият сигнал за неспазване на мерките на правителството за карантина, посочи генерал Мутафчийски.

Той обясни, че трябва изключително сериозен подход към ромските групи за разясняване на това що е карантина, що е коронавирус, какво е заболяването, как се предпазва човек от това заболяване, как се предава това заболяване. Това се налага и заради засиленото връщане на български граждани от чужбина в последните седмици.

"Моля, да не звучи това като дискриминационни мерки, но ще видите по-голяма активност около ромските общности", посочи Мутафчийски.

Вицепремиерът Томислав Дончев допълни, че ако щабът препоръчва по-строги мерки за по-застрашените групи от населението, те ще бъдат изпълнени.

Няма как да бъдат затворени границите за прибиране на българските граждани от други страни. Мярка като "затварянето на границите" не значи, че ще блокираме нашите сънародници да не се приберат, увери генерал Мутафчийски.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?