Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow Здраве arrow Проучване развенча конспиративните теории - коронавирусът е естествен, а не ...

Проучване развенча конспиративните теории - коронавирусът е естествен, а не лабораторен

  Print E-mail
2020-03-19 08:50:25
източник: news.bg

Проучване доказва, че конспиративните теории не са верни - коронавирусът е с естествен произход, пише "Дейли телеграф".

Новият коронавирус не е "лабораторно изграден", а е в резултат на естествена еволюция, според изследване, което опровергава конспиративните теории за произхода на заболяването.

Вирусът се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на декември и оттогава бързо се разпространи по целия свят. Повече от 200 000 души в около 170 държави по света са инфектирани. Над 8000 души са починали.

Но страховете и дезинформацията ескалираха по време на обявената пандемия. Световната здравна организация предупреди, че светът се бори с "инфодемия", както и с епидемия.

Един от популярните митове е, че вирусът, наречен SARS-CoV-2, е създаден в лаборатория. Но в ново изследване, публикувано в журнала Nature Medicine, учени анализират последователността на генома на коронавируса и са открили силни доказателства, че се е развил естествено, вероятно от прилеп или мравояд.

"Нашият анализ ясно показва, че SARS-CoV-2 не е "лабораторно изграден" или целенасочено манипулиран вирус", се заключава в проучването.

Екипът е анализирал два елемента от протеин, който вирусът използва, за да атакува човешка или животинска клетка. Той е установил, че някои характеристики на протеина са толкова ефективни при закрепване с човешки клетки, че трябва да бъде в резултат на естествен подбор, а не продукт на генно инженерство.

Този резултат е подкрепен от анализ на "гръбнака" или молекулярната структура на вируса.

Ако някой поиска да създаде нов коронавирус патоген, той ще трябва да го конструира от гръбнака на съществуващия вирус, за да предизвика заболяване при човека, пишат изследователите. Гръбнакът на SARS-CoV-2 "съществено се различава" от останалите шест вида коронавирус, които са инфектирали човека.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 25 нови случая за последното денонощие са установени с коронавирус у нас. Така заразените у нас става 379. Една нова област се добавя на картата на заразата у нас - Силистра.113 души ...
  Новини 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали. Излекуваните пациенти са 11.Рано тази сутрин е починала и 53-годишната жена ...
  Новини 28 дни е задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19, съобщиха от здравното министерство.На нея подлежат следните потвърдени случаи - лица без симптоми, т.е. такива, които ...
  Новини Проф. Олег Хинков описа стряскаща картина как здравната система трябва да се бори с кризата с разпространението на коронавируса.  - - Според него здравеопазването страда от липсата на ...
  Новини Общият брой на заболелите от коронавирус у нас вече е 171, новите случаи са 29, съобщи ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и на Националния оперативен щаб. - - Нови градове ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?