Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Юли 6
Начало arrow Здраве arrow Проучване развенча конспиративните теории - коронавирусът е естествен, а не ...

Проучване развенча конспиративните теории - коронавирусът е естествен, а не лабораторен

  Print E-mail
2020-03-19 08:50:25
източник: news.bg

Проучване доказва, че конспиративните теории не са верни - коронавирусът е с естествен произход, пише "Дейли телеграф".

Новият коронавирус не е "лабораторно изграден", а е в резултат на естествена еволюция, според изследване, което опровергава конспиративните теории за произхода на заболяването.

Вирусът се появи за първи път в Ухан, Китай, в края на декември и оттогава бързо се разпространи по целия свят. Повече от 200 000 души в около 170 държави по света са инфектирани. Над 8000 души са починали.

Но страховете и дезинформацията ескалираха по време на обявената пандемия. Световната здравна организация предупреди, че светът се бори с "инфодемия", както и с епидемия.

Един от популярните митове е, че вирусът, наречен SARS-CoV-2, е създаден в лаборатория. Но в ново изследване, публикувано в журнала Nature Medicine, учени анализират последователността на генома на коронавируса и са открили силни доказателства, че се е развил естествено, вероятно от прилеп или мравояд.

"Нашият анализ ясно показва, че SARS-CoV-2 не е "лабораторно изграден" или целенасочено манипулиран вирус", се заключава в проучването.

Екипът е анализирал два елемента от протеин, който вирусът използва, за да атакува човешка или животинска клетка. Той е установил, че някои характеристики на протеина са толкова ефективни при закрепване с човешки клетки, че трябва да бъде в резултат на естествен подбор, а не продукт на генно инженерство.

Този резултат е подкрепен от анализ на "гръбнака" или молекулярната структура на вируса.

Ако някой поиска да създаде нов коронавирус патоген, той ще трябва да го конструира от гръбнака на съществуващия вирус, за да предизвика заболяване при човека, пишат изследователите. Гръбнакът на SARS-CoV-2 "съществено се различава" от останалите шест вида коронавирус, които са инфектирали човека.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 207 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 8600. Регистрирани са случаи в 166 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 218 000 случая и близо 9000 починали в 158 държави.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академияна сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да преодолее проблемите, ...
  Новини Можете ли отново да хванете коронавирус? Защо някои хора са по-болни от други? Ще се връща ли всяка зима? Ще действа ли ваксина? Може ли паспортите на имунитета да върнат някои от ...
  Новини 43 са новите положителни случаи на COVID-19, при изследвани за последното денонощие 816 проби. Потвърдените до момента случаи на новия коронавирус са 2711, а към 7 юни активните случаи са ...
  Новини Премиерът Бойко Борисов и шефът на Националния оперативен щаб (НОЩ) Венцислав Мутафчийски инспектираха запасите от хлорохин.Двамата посетиха Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ), ...
  Новини 1758 станаха лабораторно потвърдените случаи на коронавирус у нас. 69 са новите случаи за последното денонощие, по данни на Националния оперативен щаб.Новите случаи са от 12 ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?