28 Март 2024 г. Четвъртък

Още 2 положителни проби, почина жена в "Пирогов"

2020-03-19 08:44:10

Още 2 проби, направени през вчерашния ден, са се оказали положителни за коронавирус у нас.

Възрастната жена, настанена в "Пирогов" с инсулт тази сутрин е починала. Това е третата жертва на коронавируса в България.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин във ВМА. В световен мащаб се отчита рязък скок - за последното денонощие са отчетени нови 15 000 случая, като вече е прехвърлена бройката от 220 000. Случаите у нас станаха 94. 

Към момента всички установени с коронавирус се наблюдават, някои от настанените в болница са с двустранна пневмония, без дихателна недостатъчност. Един човек е интубиран.

В Бургас е проследена епидемиологичната пътека на Банско - там с положителна проба и симптоматика е жена на 39 години, която е работила като готвач в Банско. В Бургас е била контактна с 25 лица. Също така от Скопие са докладвали за два положителни случая, като хората са били на почивка в Банско.

На въпрос за специални мерки, които се взимат за ромските махали в България, Венцислав Мутафчийски потвърди, че е истинско предизвикателство за МВР да овладеят карантинния период, който трябва да се спазват, а в гетата има голям брой български граждани, които масирано се прибират от чужбина. В никакъв случай не трябва тези допълнителни мерки да се възприемат като дискриминация, посочи Мутафчийски.

На въпрос за установени случаи на коронавирус при лекари, Венцислав Мутафчийски заяви, че има един случай във Велико Търново, но той няма връзка с установения преди това пациент и е с различна епидемиологична пътека. Става въпрос за лекар, който е специализирал в София. Състоянието му е добро. Издирени са всички контактни лица. Изолиран е и неговия баща, който също е лекар.

Мутафчийски отговори на въпрос и за избягал от "Пирогов" 40-годишен пиян пациент, който е съмнителен. Мъжът е открит на Централна гара и върнат в болницата. Предстои да бъда изследван.

Шефът на оперативния щаб коментари и бързите тестове, като собствено изследване на българските лекари е проследило, че 4 от 10 теста са фалшиво отрицателни.

източник: news.bg

Последни новини от категория Здраве


Новини
90% от болниците никога не са имали готовност да приемат инфекциозно болните с Covid. Това обясни пред Нова телевизия Методи Янков, представител на частните болници.Оказва се, че голя ...
Новини
През изминалото денонощие в страната са регистрирани 4041 нови случая на коронавирусна инфекция, направени са 11 066 теста. Това прави като съотношение над 36.5%.За ...
Новини
От утре 10 юли до второ нареждане се затварят всички барове, дискотеки и пиано барове на закрито, както е са забраняват всички масови празненства с повече от 30 присъстващи.Новата си запов ...
Новини
240 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4 286 PCR теста за последното денонощие. Това показват данните към полунощ на Единния информационен портал.Общият брой на регистриранит ...
Новини
Чрез приложението „Дари Кръв“, доброволците на БОДКще могат по-лесно и ефективно да помагат на хората в нужда от кръвопреливане Като част от усилията да пре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати