Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Април 6
Начало arrow Здраве arrow Още 2 положителни проби, почина жена в "Пирогов"

Още 2 положителни проби, почина жена в "Пирогов"

  Print E-mail
2020-03-19 08:44:10
източник: news.bg

Още 2 проби, направени през вчерашния ден, са се оказали положителни за коронавирус у нас.

Възрастната жена, настанена в "Пирогов" с инсулт тази сутрин е починала. Това е третата жертва на коронавируса в България.

Това съобщи ген. Венцислав Мутафчийски на редовния си брифинг тази сутрин във ВМА. В световен мащаб се отчита рязък скок - за последното денонощие са отчетени нови 15 000 случая, като вече е прехвърлена бройката от 220 000. Случаите у нас станаха 94. 

Към момента всички установени с коронавирус се наблюдават, някои от настанените в болница са с двустранна пневмония, без дихателна недостатъчност. Един човек е интубиран.

В Бургас е проследена епидемиологичната пътека на Банско - там с положителна проба и симптоматика е жена на 39 години, която е работила като готвач в Банско. В Бургас е била контактна с 25 лица. Също така от Скопие са докладвали за два положителни случая, като хората са били на почивка в Банско.

На въпрос за специални мерки, които се взимат за ромските махали в България, Венцислав Мутафчийски потвърди, че е истинско предизвикателство за МВР да овладеят карантинния период, който трябва да се спазват, а в гетата има голям брой български граждани, които масирано се прибират от чужбина. В никакъв случай не трябва тези допълнителни мерки да се възприемат като дискриминация, посочи Мутафчийски.

На въпрос за установени случаи на коронавирус при лекари, Венцислав Мутафчийски заяви, че има един случай във Велико Търново, но той няма връзка с установения преди това пациент и е с различна епидемиологична пътека. Става въпрос за лекар, който е специализирал в София. Състоянието му е добро. Издирени са всички контактни лица. Изолиран е и неговия баща, който също е лекар.

Мутафчийски отговори на въпрос и за избягал от "Пирогов" 40-годишен пиян пациент, който е съмнителен. Мъжът е открит на Централна гара и върнат в болницата. Предстои да бъда изследван.

Шефът на оперативния щаб коментари и бързите тестове, като собствено изследване на българските лекари е проследило, че 4 от 10 теста са фалшиво отрицателни.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Здраве
  Новини 25 нови случая за последното денонощие са установени с коронавирус у нас. Така заразените у нас става 379. Една нова област се добавя на картата на заразата у нас - Силистра.113 души ...
  Новини 338 са общо потвърдените случаи на коронавирус COVID-19 в България към момента, от които 8 са починали. Излекуваните пациенти са 11.Рано тази сутрин е починала и 53-годишната жена ...
  Новини 28 дни е задължителната карантина за лица, при които е потвърден COVID-19, съобщиха от здравното министерство.На нея подлежат следните потвърдени случаи - лица без симптоми, т.е. такива, които ...
  Новини Проф. Олег Хинков описа стряскаща картина как здравната система трябва да се бори с кризата с разпространението на коронавируса.  - - Според него здравеопазването страда от липсата на ...
  Новини Общият брой на заболелите от коронавирус у нас вече е 171, новите случаи са 29, съобщи ген.-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски - началник на ВМА и на Националния оперативен щаб. - - Нови градове ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?