18 Април 2024 г. Четвъртък

ЕЦБ хвърля 750 милиарда евро срещу коронавируса

2020-03-19 08:40:36

Европейската централна банка обяви мащабна програма за изкупуване на облигации за 750 милиарда евро след спешната конференция на своя управителен съвет. Този ход е с цел да се предотврати нова финансова криза след пандемията от коронавирус, предаде "Ройтерс".

В "Туитър" след срещата президентът на ЕЦБ Кристин Лагард заяви, че възнамерява да използва всички инструменти за защита на еврото, тъй като няма ограничения за ангажимента си към единната валута.

"Няма ограничения за нашия ангажимент към еврото. Решени сме да използваме пълния потенциал на нашите инструменти в рамките на мандата си.", каза тя.

Действието на ЕЦБ има за цел да намали лихвените проценти на държавните облигации, особено в страните, които са най-засегнати от кризата, като Италия, където за ден починаха около 500 души.

Изкупуването на облигации от ЕЦБ трябва да помогне на страните от еврозоната при издаването на нови заеми за плащане на програмите за подкрепа на кризата, които те стартират, тъй като трябва да поддържа лихвите на много ниски нива.

Програмата, известна като Пандемична програма за спешни покупки, ще продължи до края на годината. ЕЦБ заяви, че ще увеличи размера, действието или продължителността на програмата, ако е необходимо.

ЕЦБ се ангажира да играе в подкрепа на всички граждани и ще гарантира, че всички сектори могат да се възползват от подкрепящи условия на финансиране, за да помогнат за овладяване на шока. Това важи еднакво за семейства, фирми, банки и правителства, се казва в изявлението.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че пандемията от коронавирус може да предизвика световна икономическа криза и да затвори до 25 милиона работни места по света, ако правителствата не предприемат действия в защита на работниците.За това предупреди Международната организация на труда.

Според вирусолози, около 80% от населението може да изкара вируса. Ваксини и потвърдено лечение все още няма.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати