Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Януари 25
Начало arrow България arrow Властта обяви пред Радев: Въвежда се строга карантина за възрастните

Властта обяви пред Радев: Въвежда се строга карантина за възрастните

  Print E-mail
2020-03-18 15:30:36
източник: news.bg

България задържа досега кривата за разпространение на коронавирус доста ниско, така че здравната система да може да поеме потенциалните случаи.

С това започна обръщението си днес президентът Румен Радев, който прие в президентството премиера Бойко Борисов, министри и представители на Националния щаб с коронавируса, за да го запознаят с обстановката. Държавният глава призова хората да се отнасят с усилия към мерките.

"Важен е не терминът "извънредно положение", важни са мерките, които да са пропорционални на заплахата и добре планирани и осигурени. Обнадежден съм, че всички българи се вслушаха в призива, има рязка промяна в съзнанието на хората. Но остават други важни, неотложни проблеми", каза Радев. 

Той посочи, че сме се оказали неподготвени, както и други страни по отношение на предпазни средства и Държавния резерв, а "дори лекари в София нямат маски". Радев призова първо да се мисли за нуждите на страната, и едва тогава да се изнася.

Президентът постави въпроса кога ще бъдат осигурени всички на първа линия - не само лекарите в болниците, но и личните лекари, зъболекари, аптекари, продавачи в търговски обекти, органи на реда, хората в предприятията.

"Призовавам институциите да не насаждат страх, да действат в рамките на своите правомощия, да не надскачат закона и да изпълняват, приетото от щаба и Министерски съвет. Вихри се спекула с най-необходимото, а отговорните институциите не виждат. Грозно е на здравето и на трагедията на други хора да се печели", каза още Румен Радев.

Вицепремиерът Томислав Дончев отново обясни, че пари за защитни материали се осигуряват чрез промяна на програмите на еврофондовете.

"На нас на първо място са ни мерките за защита на населението. Затова обсъждаме варианти за строга домашна карантина за възрастните хора в страната, за което ще трябват три пъти по-голям брой хора за разнос по домовете", каза Дончев.

За икономическите мерки той посочи допълнителни 1000 лв. за медиците, 60% от заплатите за служителите на затруднените фирми в риск, достъп до кредитен ресурс за компании в затруднение.

Вътрешният министър Младен Маринов отчете пред президента, че се увеличава валидността за документите с 6 месеца, а влизащите в страната от рискови райони се поставят по карантина и поради тези мерки се намаляват случаите на заразените.

Той каза, че се контролира спекулата, както и че 200 000 маски контрабанда са хванати.

Премиерът Бойко Борисов каза, че само "със сплотяване и хладнокръвие става борбата с невидимия противник".

Той отчете, че "От днес фирмите ще могат да шият денонощно, военно интендантство започва да работи", каза Борисов, уточнявайки, че един комплект няма да се изнесе, докато не се презапасим. Оказало се, че имало "достатъчно спирт, огромни мощности за страната и цялата мрежа, а не както хърватският премиер плаче по телефона, че няма".

Премиерът заяви, че е говорил с Виктор Орбан за струпването от коли на българските граници и са се разбрали да бъдат пропуснати.

"Българинът се информира, видя какво става в Европа. Единственото, което трябва да се прави - е несъбирането на много хора на едно място", каза Борисов.

"Обещали сме 1000 лв., те ще са чиста сума за всяко едно медицинско лице, тоест плащаме по 1 400 лв.", обясни премиерът за мерките.

Нищо към този момент не заплашва пенсионната система, категоричен бе Борисов по отношение на икономическите проблеми.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Днес православната църква чества паметта на мчнци Мина, Виктор и Викентий.Мина е бил войник, убит в Египет за Христовата вяра при император Диоклетиан (284-305 г.). Той е много известен великомъченик ...
  Новини Българската православна църква почита днес паметта на Свети архангел Михаил. Църковният празник е наричан от народа Архангеловден.Според православната църква Свети Архангел Михаил е един от ...
  Новини На 6 ноември почитаме паметта на Свети Павел, архиепископ Константинополски, на Света Клавдия и на Препдобния Лука Тавроменийски. - - Павел Солунянин, архиепископ Константинополски (Цариградски), ...
  Новини 2 689 нови случая на коронавирус при 11 376 са направените тестове. Като съотношение новоустановените случаи са 23,6% от направените тестове.Активните случаи са 27 230. В ...
  Новини На 22 септември се навършват 112 години от обявяването на Независимостта на България. На този ден, през 1908 г. в църквата "Св. Четиридесет мъченици" във Велико Търново, с манифест, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?