28 Март 2024 г. Четвъртък

Учени в Австралия с важна стъпка към лечение и ваксина за коронавируса

2020-03-17 15:16:54

Изследователи в Австралия обявиха, че са картографирали отговорите на имунната система на един от първите пациенти, заразен с новия коронавирус в страната, като според австралийския здравен министър констатациите са важна стъпка в разработването на ваксина и лечение, съобщава "Ройтерс".

С новия коронавирус по последни данни са заразени повече от 183 хил. души по света, а починалите са над 7 100 души.

Докато по-голямата част от заразените имат само леки симптоми, инфекцията е тежка или критична при 20% от пациентите. Смъртността от коронавируса е около 3,4%, изчисли СЗО.

Докато учените се опитват да разработят ваксина, изследователите от Австралийския институт за заразяване и имунитет "Питър Дохърти" изтъкнаха, че са направили важна стъпка в разбирането на вируса.

Изследвайки резултатите от кръвта от неидентифицирана жена в 40-те си години, те са открили, че имунната система на хората реагира на коронавируса по същия начин, по който обикновено се бори с грипа.

Констатациите помагат на учените да разберат защо някои пациенти се възстановяват, докато други развиват по-сериозни респираторни проблеми, посочват още изследователите.

"Хората могат да използват нашите методи, за да разберат имунните реакции в по-големи кохорти COVID-19, а също така да разберат какво липсва на тези, при които резултатът е фатален", коментира Катрин Кеджиерска, професор по микробиология и имунология в Университета в Мелбърн, който участва в проучването. COVID-19 е заболяването, причинено от новия коронавирус.

Докато изследователите са наблюдавали имунния отговор на австралийската пациентка, те са били в състояние точно да предскажат кога тя ще се възстанови.

Изследователите не разкриха самоличността на пациентката, но казаха, че тя е австралийска гражданка, която е била евакуирана от китайския град Ухан, откъдето тръгна заразата в Китай.

Австралийският министър на здравеопазването Грег Хънт определи развитието като "водещо в света" и голям напредък в изследването на болестта.

Поне дузина производители на лекарства по света работят над ваксини или антивирусни и други лечения за бързо разпространяващата се зараза.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати