Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Вторник
Май 26
Начало arrow България arrow Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

Президент и премиер загърбват противоречията, дават се по 1000 лв. на медиците

  Print E-mail
2020-03-15 14:46:46
източник: news.bg

Президентът Румен Радев призова българското общество да не се поддава на паника, а да спазва стриктно мерките и указанията на правителството.

Това стана след среща в президентството с премиера Бойко Борисов и председателя на Националния щаб за борба с коронавируса проф. Венцислав Мутафчийски.

"30 години българите се спасяват по единично, но тази смъртоносна епидемия ни напомни да осъзнаем необходимостта от гражданска и обществена солидарност", заяви Румен Радев. "Никой не може да спаси себе си, ако не може да разчита на отговорното поведение на другите и в този кризисен момент е необходима нашата пълна мобилизация, защото справяне с криза от такъв характер изисква високото съзнание на всеки един от нас", каза още президентът.

 

Официално потвърдени 43, очаква се потвърждение на една проба от Варна. Двама починали.

 

Той отново призова българите да не се поддават на паника, защото българските институции работят във форсмажорни обстоятелства и "трябва да проявяваме разбиране в усилията им".

"В интерес на всички ни е да изпълним всички мерки и указания на властите. Тези ограничителни мерки са изключително важни и са животоспасяващи", призова Радев.

Той анализира, че здравната криза поражда сътресения в икономическата и социалната система и поставя на изпитание малкия и средния бизнес, както и работещи с малки деца и възрастни родители, за хора, които губят работа или са в неплатен отпуск.

"И тук българското правителство следва да предприеме механизми за подпомагане на най-засегнатите от мерките. Ресурсите в държавата са ограничени, ние го обсъдихме на срещата, но очаквам от правителството в спешен порядък да преоцени финансовите и инвестиционните приоритети и да търси помощ от ЕС".

"Борбата днес е за всеки българин, затова призовавам за единствено и солидарност, вярвам, че заедно и обединени ще се справим", каза в заключение Радев. Той благодари на всички българи, които са се записали доброволно да участват в борбата с коронавируса.

След него премиерът Бойко Борисов потвърди, че е абсолютно солидарен с изводите на президента за единство."Запознахме президента, че смятаме в спешен порядък първо да защитим лекарите, мед. сестри, санитари, лаборанти, всички в сферата. Затова ще дадем по 1000 лв. на всяко медицинско лице и на всички, които са на първа линия и работят с коронавируса", обяви Борисов.

Премиерът гарантира, че се работи за осигуряване и на маски и защитни облекла в спешен порядък.

"Трябва социално слабите да бъдат подпомагани, малкия и средния бизнес, но много внимателно трябва да се следят резервите на държавата - на първо място за пенсии, заплати на лекари, армия, на полиция", каза той.

Борисов потвърди, че ЕС ще увеличи държавната помощ през социалния фонд за всички, които излизат в болнични или фалират като компании.

"От криза не се излиза по-богат, щетите са в цял свят и нито една държава не е предложила конкретна мярка - докторите не могат да кажат за колко време ще се справят - всеки лев се пресмята, за да може да се защити държавата", гарантира министър-председателят.

В края на изказването си Бойко Борисов каза, че с президента загърбват противоречията по време на кризата и ежедневно ще разговарят и ще си обменят разчети и мерки.

"За да сме единни и силни, противоречията остават назад, докато трае кризата", завърши премиерът.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Силна градушка удари Козлодуй тази нощ, съобщава bTV.Бурята е продължила около 30 минути, а ледените късове са били с размер на лешник.Нанесени са сериозни поражения - пропаднала ...
  Новини В момента, в който държавата реши да строи бензиностанции, ще взриви пазара на имоти. За това предупреди пред bTV изпълнителният директор на Петролната и газовата асоциация Андрей Делчев.По ...
  Новини Силен взрив е избухнал в завод “Арсенал”. - - Експлозията е станала около 11,20 часа. - - Към мястото на инцидента са се отправили коли на полицията, предаде БГНЕС. - - За момента няма ...
  Новини Днес православната църква почита светите равноапостоли Кирил и Методий.11 май е и патронен празник на Националната библиотека "Св. Св. Кирил и Методий" и професионален празник на ...
  Новини Днес се чества паметта на Св. Великомъченик Георги Победоносец, който е сред най-почитаните у нас светци още от покръстването на българите преди 11 века. Св. Георги е от малкото светци, ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?