20 Април 2024 г. Събота

Бизнесът влиза в онлайн режим

2020-03-14 10:19:03

Снимка Анелия Николова, Дневник

Работа от вкъщи и гъвкаво работно време препоръча на бизнеса в средата на седмицата министърът на труда и социалната политика Деница Сачева като част от мерките да се ограничи разпространението на вируси и в частност на COVID-19.


Проверка на "Дневник" показа, че компаниите, които са част от мултинационални бизнеси, вече са включили повече хора в групата на работещите дистанционно.


Местните са в готовност да направят това за служителите си, чиято специфика на работата го позволява. Индустриите не могат да спрат производствата или да организират дистанционно свършване на работата. Бизнесорганизациите събират информация от членовете си за мерките, които взимат и промените в начина на работа, докато анализират как да намалят негативните ефекти от коронавируса върху бизнеса си.


Бизнесът в България е изправен за пръв път пред такова предизвикателство - да прецени как да работи в условията на пандемия в икономика, в която електронно правителство на практика няма. На втори план идват тревогите за негативните ефекти, които всяка фирма ще понесе заради заразата.


В тази атмосфера, макар и бегло, се прокрадват идеи за това, че Кодексът на труда трябва да бъде обновен с текстове, свързани с дистанционната работа.

 

Аутсорсвай аутсорсинга


Вече има компании, които са стартирали процес по изпращане на хората да работят вкъщи, където има възможност. Повечето технологични компании имат такава възможност и това вече се прилага, каза пред "Дневник" Илия Кръстев, председател на Българската аутсорсинг асоциация. Посочи и че в някои от колцентровете има също такава опция, защото са технологично обезпечени, за да извършват част от дейностите си дистанционно.


За тези, на които се налага да бъдат в офиси, са взети мерки за дезинфекция още преди правителството да даде съвети в тази посока, посочи Кръстев. Обясни, че офисите се дезинфектират, има такива препарати на разположение на служителите, а в модерните сгради, където всичко е климатизирано, системите за вентилация са снабдени с филтри, които не позволяват разпространение на вируси. В някои от тези сгради на практика има по-висока степен на защита отколкото в магазините, допълни той.

 

Обясни, че в голяма част от компаниите, които оперират в България и са част от международни или работят с тях, имат още от миналата седмица изискани от клиентите планове за непрекъснатост на дейността, за защита на служителите и т. н. и те вече са факт в някои компании от 2-3 месеца.


От А1, която е част от Telekom Austria, коментираха пред "Дневник", че дистанционната работа се насърчава и че част от работещите в колцентъра вече работят от вкъщи. Компанията е създала работна група, която да осигури информираността и безопасността на служителите и да поддържа качеството на услугите. Компанията вече е предприела редица мерки за защита на служителите и осигуряване на здравословна и безопасна работна среда, посочват от оператора. Ограничени са и командировките както в страната, така и в чужбина. Напомнят, че клиентите на практика могат да ползват онлайн всички услуги, включително дистанционно да преподпишат договор и да купят устройство.


В "Сименс" в момента се обсъждат варианти за дистанционна работа, "доколкото това отговаря на изискванията на Кодекса на труда". По този повод от там посочват, че е дошъл моментът да се обсъдят законодателни промени, които да позволят на компаниите в България да въведат съвременни форми на труд като дистанционна работа.

 

"Като част от глобална компания, "Сименс" ЕООД разполага с детайлно разработени планове за действия в кризисни ситуации. На този етап не очакваме сериозни затруднения, ако се стигне до такъв вариант", посочват от там в отговор на въпроси от "Дневник". И те на свой ред са ограничили служебните пътувания в дестинации, смятани за рискови по отношение на разпространението на вируса.


Собственикът на "Уолтопия" Ивайло Пенчев коментира пред "Дневник", ча всички служители с възрастни родители са пуснати да работят от вкъщи както и тези, които са на договори, обвързани с постигането на конкретни резултати. Всички случаи се разглеждат един по един, няма някой да е искал и да сме му отказали, посочи той, но уточни, че засега това не е масова практика. В същото време компанията, която има проекти в Китай и Италия, отчита, че някои от тях се забавят. Това е налице вече в Италия, тъй като български работници разбираемо не искат да пътуват до там, за да монтират.

 

От HP в България, както и "Кока кола България" отказаха на този етап да дискутират темата.


Всеки се спасява поединично


Консултантски и счетоводни фирми могат да работят дистанционно. Но това няма как да стане в производството. Трябва да свикнем да живеем с коронавируса, коментира Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България, цитиран от "24 часа". В предприятията от производството се вземат общите мерки за дезинфекция.


Българската стопанска камара пусна анкета до членовете си и очаква обобщени данни в понеделник кой какви мерки е взел във връзка с коронавируса. Около 20% от служителите в България могат да работят от вкъщи като предпазна мярка, обясни Томчо Томов от организацията пред вестника. Изчислява, че това означава около 600 хил. души - чиновници, проектанти, счетоводители, ИТ специалисти.

 

Заради плановете на компаниите да минат на дистанционна работа от Rakuten Viber обявиха, че се удвоява на 10 човека броят на участниците, които могат да се включат едновременно в групов разговор. "Решението на компанията да увеличи капацитета на груповите разговори идва в момент, в който целият свят е поставен в нови условия и правила на работа и живот при наличието на коронавирус COVID-19 и всеки има нужда от постоянен контакт със своите близки, колеги, приятели или съученици", се посочва в съобщение от собственика на платформата.


Много компании се стремят да предлагат иновативни решения. Такъв е случаят с компании, чиито бизнес изцяло зависи от движението на хора. Например Networking Premium, която предлага споделени офис пространства и апартаменти в България и Израел, както и лайф стрийминг, предлагат пакети с временни решения. Чужденците, които не могат да се върнат в родината си, получават достъп до коуъркинг пространство плюс самостоятелен апартхотел, а за тези, чийто събития е трябвало да се отменят или отложат за неопределено време - онлайн лайфстрийм на събитията, с купуване на онлайн билети.


Бизнесите, които не мога да минат в онлайн режим - като ресторантите и магазините за храни, например, наблягат на хигиенните мерки в обектите си, които се отнасят както до служителите, така и до посетителите. 

източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати