25 Април 2024 г. Четвъртък

Роми: ГЕРБ ни излъга, не ни интегрира!

2010-09-23 22:28:06

Ромите се чувстват излъгани от партия ГЕРБ, която не е реализирала обещаните към тях ангажименти, съобщиха представители на неправителствени ромски организации и активисти.

В сключения на 5 март 2009 г. Меморандум за разбирателство и общи намерения с ромската общност ГЕРБ се е ангажирала да работи активно за „същественото повишаване на социалния статус на ромската общност, за активно участие на ромите в обществения живот и в процесите на взимане на решения и изпълнения на същите“.

Разочарованието си ромите излагат в писмо до министър-председателя Бойко Борисов, подписано от представители на десетки ромски организации и активисти.

Те застават зад изразеното в оставката на Милен Миланов (национален координатор в България на „Международната инициатива на десетилетието на ромското включване 2005–2015) становище, че позицията му е останала обезвластена, за да успее да реализира очакванията на обществото за ромска интеграция.

Ромите са на мнение, че правителството умишлено маргинализира политиката за интеграция на ромите и не предприема никакви конкретни действия в тази посока.

„Когато въпросът за интеграция на ромите заема централно място в дебата на Европейските институции, е абсолютно наложително правителството ни да включи в приоритетите си изпълнението на политиката за интеграция на ромите“, заяви Деян Колев от Центъра за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“.

Той отбеляза, че за целта трябва да се осигури необходимият институционален, финансов и човешки потенциал и да се привлече широка обществена подкрепа.

„Непростимо е да се продължава с досегашната политика, при която ромите се възприемат единствено и само като тежест за обществото и опасност за социалния ред“, пише в писмото до Борисов.

„Този начин за третиране засилва предразсъдъците към нас и води още повече до капсулирането ни“, заяви Деян Колев.

1. Да се създаде административен орган, който да е пряко подчинен на министър-председателя и който да управлява и координира изпълнението на рамката за ромската интеграция на национално, регионално и местно ниво.

2. Да се планират мерки (с необходимото финансиране) по изведените национални приоритети на политиката за ромска интеграция. Незабавно да почнат да се решават най-наболелите въпроси на гетоизираните ромски общности.

3. Да се делегират отговорности на регионалните власти с реализацията на ромската политика на местно ниво.

4. Да се засили диалогът с ромската общност за вземане на решения.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати