Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Фев 24
Начало arrow Икономика arrow Държавата не иска да плаща болничните

Държавата не иска да плаща болничните

  Print E-mail
2020-02-14 07:56:13
източник: news.bg

Темата за изплащането на първите три дни болнични стои на дневен ред, но към настоящия етап държавата не подкрепя идеята тя да изплаща първите три дни болнични. Това заяви социалният министър Деница Сачева пред журналисти.

Причините са - "работа в условия на ограничен бюджет". Увеличаването на разходите за такъв тип плащания за болничните поставя въпроса за това, откъде ще дойдат приходите, поясни Деница Сачева.

Припомняме, че идеята първият ден от болничните да не се плаща беше представена след среща между ГЕРБ и Обединените патриоти в лицето на Каракачанов и Симеонов, на което синдикатитте веднага скочиха и предложиха като контра работодателите да заплащат не първите три, а първите пет дни.

Работодателите припомниха обаче, че отдавна настояват за преразглеждане на тази антикризисна мярка, приета преди десет години за срок от две години, но продължаваща и до днес. АОБР дори обявиха, че напускат.

Тристарнния съвет за национално сътрудничество, докато проблемът не се обсъди и НОИ да си поеме задълженията към обществото.

Социалният министър коментира реакцията на лекарите по темата като нормална, тъй като и тя е съгласна че не трябва да се слага акцент само върху лекарите, които издават фалшиви болнични.

Очаква се в Националния съвет за тристранно сътрудничество да бъде получен доклад от комисиите.

Според Сачева трябва да се работи по отношение на контрола и превенцията при издаването на фалшивите болнични.

"Ако хората взимат болнични, без да имат нужда от тях, или работодателите злоупотребяват с тях, аз не виждам как мярката с прехвърлянето на средствата от работодателите към държавата ще реши проблема", посочи Сачева.

Дадени са различни сигнали в прокуратурата и все още се очакват резултатите по темата за фирмите, които източват системата на НОИ с фалшиви болнични.

Министър Деница Сачева не иска да спекулира и с темата за втората пенсия. В момента е възложено да се направят изчисления от експертите.

Тя обясни, че днес има среща с фондовете и ще изслуша всички гледни точки и мнения. Все още не мога категорично да ви кажа, но това, което обявихме, е, че аз ще настоявам за намаляване коефициента на редукция на осигурените, обясни изтъкна Сачева.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Икономика
  Новини "Бащата" на валутния борд Стив Ханке смята, че България не трябва да се присъединява към единната европейска валута и разкритикува законовите промени, предложени от председателя на ...
  Новини Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е преподавател в Югозападния университет."Има ...
  Новини България и Румъния ще създадат обща работна група, която да търси начини да се ограничи вносът на твърде стари и замърсяващи автомобили, съобщава Automedia. - - Двете съседни държави ще си партнират ...
  Новини Новите изисквания за касовите апарати на фирмите, които са регистрирани по ДДС, влизат в сила от днес.Срокът за юридическите лица без регистрация е до края на юни, а за търговците, които ...
  Новини Трите дружества в Българския енергиен холдинг (БЕХ) имат 3-месечен срок за плащане на глобата от ЕК от 77 млн. евро. Тези пари не идват от джоба на хората, заяви пред БНТ изпълнителният директор на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Кое е най-важното събитие в България за отминаващата 2019 година?