19 Март 2024 г. Вторник

Румен Радев пита знаел ли е Борисов за подслушването

2020-02-13 11:00:18

Проблемът не е в бруталните атаки към държавния глава, а в управлението на държавата, контрола и използването на службите и правоприлагащите органи и спазването на закона от тяхна страна. Toва заяви президентът Румен Радев пред журналисти по отношение на излезлите СРС-та свързани с него. 

Според президента всичко това рефлектира върху правововата държава, върху устоите на демокрацията и върху правата на обикновения български гражданин.

Радев е на мнение, че най-важният въпрос е връзката премиер-главен прокурор.

Той изтъкна още, че реализирането на СРС-тата е от ДАНС, а тя е пряко подчинена на Министерски съвет и на премиера. В тази връзка той запита дали премиерът знае, че неговите подчинени подслушват и разработват президента и то в грубо нарушение на закона.

Ако не е го е знаел тогава означава, че имаме за премиер човек, който не е способен да управлява тези важни служби, допълни Радев.

По думите му прокуратурата бързала да развее СРС-тата в публичното пространство в нарушение на закона, явно в нечий интерес.

Премиерът постепенно си присвои правото всяка сряда да привиква главния прокурор и председателя на ДАНС. И покрай това преборване на контрабандата, дали не се преборват и неудобните. Само питам, това са важни въпроси, заяви още държавният глава.

Според него по-важен бил въпросът защо тези служби, които са толкова бдителни по отношение на държавния глава, са проспали водната криза, боклуците, обществените поръчки с нарушение, срива на търговския регистър, хакерските атаки в НАП и хазарта.

Проспаха това, че плащаме самолети от четвърто поколение по-скъпо от самолети от пето поколение, подчерта Румен Радев.

Той постави и въпроса защо Иван Гешев вижда престъпност и корупция навсякъде другаде, но не и в Министерски съвет, където се разпределя и харчи бюджет от първо лице. Според него главният прокурор не вижда очевадното.

Във всяка една държава хранителната среда за корупцията, е там, където се разпределя бюджетът, заяви президентът.

По думите му напоследък нямало обществени поръчки, а се харчели милиарди.

Президентът очаквал от главният прокурор да обърне внимание на тези сигнали, които стоят в прокуратурата и на разследващата журналистика, която дава сериозни поводи за самосезиране.

Ако искаме да имаме машинно гласуване, обществената поръчка за закупуването трябва да бъде сега. Това е действие в правилната посока, коментира държавният глава и решението на правителството от тази сутрин

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати