19 Март 2024 г. Вторник

Ердоган: Бомбардираме цяла Сирия, ако режимът на Асад и Русия не спрат избиването на цивилни

2020-02-13 10:54:33

Турция ще предприеме конкретни действия, за да гарантира, че силите на режима на Башар Асад ще се оттеглят от зоната до наблюдателния пост в северозападната сирийска провинция Идлиб до края на февруари.

Тази закана отправи президентът на Турция Реджеп Ердоган, който обвини режима, подкрепяни от Иран милиции и руски сили за избиването на цивилни в района, пише "Дейли сабах".

Ердоган говори пред парламентарната група на Партията на справедливостта и развитието. Той подчерта, че Турция повече няма да реагира на базата на празни обещания, а ще действа на базата на реалната ситуация.

Президентът подчерта, че Турция търпеливо изчаква клаузите по споразуменията да се приложат в Сирия, но търпението на Анкара се изчерпва, особено след като сирийският режим започна да атакува турски сили в Идлиб.

"Бих искал да подчертая още веднъж, че повечето от атаките, извършвани от режима и Русия в Идлиб, са насочени към цивилните, а не към терористи", обясни той и добави, че сирийският режим, Русия и подкрепяни от Иран милиции продължават избиването на цивилни в Идлиб.

Ердоган предупреди, че ако войниците им на наблюдателните постове или на други места в Сирия пострадат, Турция ще атакува силите на сирийския режим навсякъде в арабската страна без да спазва споразуменията.

Целта на режима с атаките срещу цивилни е да ги принуди да се насочат към турската граница и по-лесно да превземат района, смята Ердоган. Турският лидер обяви, че страната му подсилва въоръжените сили в района и си сътрудничи с умерените опозиционни сили.

"Ако режимът или терористичните организации поемат пълен контрол над Сирия, сигурността и стабилността на Турция ще бъде под заплаха", предупреди президентът на Турция и допълни, че страната му ще бъде в безопасност само ако има сигурност в Сирия.

Миналата седмица при атака на сирийския режим бяха убити седем турски войници и един предприемач, който работи с турската армия. Ердоган съобщи, че броят на загиналите турски войници достигна 14, а 45 войници са пострадали.

В отговор Турция нанесе удари по сирийския режим и уби десетки сирийски войници.

По думите на Реджеп Ердоган самолети, които участват в бомбардиране на цивилни в Идлиб, повече няма да летят свободно. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати