19 Март 2024 г. Вторник

Записите на президента, Втори дубъл - Явор Бахаров пак пиян зад волана

2020-02-10 06:31:28

24 часа

Записите на президента - от дело за доставки на оборудване за милиони за армията Разработката е на ДАНС, а материалите са отишли в спецпрокуратурата. "Разследването е с предмет и обем, различни от представеното в медиите. Става дума за една фирма, която е контрагент на Министерството на отбраната (МО) и въобще на въоръжените сили за различни доставки за стотици милиони през годините", съобщи в интервю пред БНР главният прокурор Иван Гешев.

"Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ", добави той, но не спомена името на фирмата.

По-рано прокуратурата обяви, че делото се води за престъпен сговор между хора, наговорили се да вършат престъпления в страната и чужбина от май 2017 г. насам.

Труд

Втори дубъл - Явор Бахаров пак пиян зад волана

С брат му Захари през 2018 г., когато Явор получава наградата Икар за роля в "Редки тъпанари".

Актьорът Явор Бахаров, който вече има присъда за шофиране с алкохол, бе хванат за втори път пиян зад волана.

Днес той излезе от ареста на полицията в Банско срещу 5000 лв. гаранция. Заради новата издънка той има повдигнати две обвинения от Районната прокуратура в Разлог. Едното е за шофиране след употреба на алкохол в условията на повторност, тъй като актьорът има вече присъда за същото провинение. Второто обвинение е за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Монитор

Близо 5 милиона плаща държавата за издръжка на деца

Близо 5 милиона лева плаща държавата на общините годишно за издръжка на непълнолетни деца, чиито родител не изпълнява плащанията, определени им от съда. За изминалата 2019 година са изплатени 4 549 818 лева, сочат данните на Министерство на финансите. Тази сума е разпределена на близо 6 хиляди непълнолетни българчета.

Средният размер на присъдената издръжка за месец е в размер на 65 лева, а за 2018 година е бил 69 лева, става ясно още от предоставените данни в отговор на депутатско питане на Георги Гьоков от Коалиция за България . Максималният размер, който се полага за издръжка за месец, пък е 80 лева, като цифрата не се е променяла през последните няколко години. През 2013 година максималната сума покривана от държавата е била 60 лева, през 2014 година сумата е увеличена с 20 лева и е станала 80 лв., като размерът и се е запазила в последните 5 години. Издръжка за минало време може да се търси най-много за една година преди предявяването на иска. Всеки иск за издръжка се разглежда по реда на бързото производство по Гражданския процесуален кодекс.

Сега

Талони за Национална лотария се продават, но печалби не се изплащат

Обектите, в които се продават талони за двете частни лотарии - Национална лотария и Лотария България, вече не изплащат печалби. Търговците са сложили предупредителни надписи, но продължават да продават лъскавите билети.

Продължава и рекламата на частните лотарии по телевизиите, откъдето валят обещания за още много печалби.

В петък парламентът гласува окончателно промените в Закона за хазарта, с които се прекратяват лицензите на частните оператори на лотарийни игри. Този вид хазарт вече ще се предлага само от държавния спортен тотализатор. Отнемането на лицензите за Национална лотария и Лотария България, става с влизането в сила на законовите промени, а това се очаква през идната седмица.

Капитал дейли

Цената на електроенергията в България отново е най-високата в Европа

Въпреки че е неделя и потреблението е на сравнително ниско ниво, днес България за пореден път от началото на 2020 г. е пазарът с най-скъпа електроенергия. Постигната цена на енергийната борса е 63.18 евро за мегаватчас, което е в пъти повече от стойностите в Централна и Източна Европа.

Дума

Гешев вижда проблем в имунитета на президента, но не и в контрола на главния прокурор

Главният прокурор Иван Гешев смята, че не трябва да има недосегаеми политици заради имунитет. Но не вижда смисъл от дебата, свързан с евентуален контрол над обвинител номер едно. Гешев даде просторно интервю за БНР, в което на няколко пъти подчерта, че прокуратурата си върши работата, че не се страхува да се меси в политиката и че няма недосегаеми за закона.

Той даде и подробности около разпространените записи с разговорите между президента и ген. Цанко Стойков. От думите му стана ясно, че става въпрос за разследване на Специализираната прокуратура, свързано с "една фирма, която е контрагент на Министерство на отбраната за различни доставки за стотици милиони през годините".

Ако се върнете назад в съобщенията, ще се досетите коя е тя, защото са извършени претърсвания в офисите ѝ. В хода на това разследване ДАНС в един момент са експлоатирали СРС, извън наказателно производство - не по искане на прокурор, изготвили са ВДС, преценили са, че те са относими към това разследване, пратили са ги на наблюдаващите прокурори и те са ги присъединили към досъдебното производство, разясни Гешев.

Стандарт

В този пик на политическото напрежение има и положителни неща. Трябваше да се кажат някои неща и се казаха. ГЕРБ не иска разделение на институциите, вицепрезидентът Йотова също каза, че не трябва да се самоизяждат институциите. Всичко друго е трябвало да стане. Коментарът направи в "Беновска пита" икономическият министър Емил Караниколов.

"Оценката как работи едно правителство, ще я дадат избирателите на изборите. Оттук нататък трябва да продължим да работим за гражданите" , каза още той.

Земя

На този, който предния ден каза, че още декември месец е свалил доверието си от мен, или на този, който вчера обяви, че не води война с мен?

Импийчмънтът няма да напълни язовирите, няма да напълни и хладилниците на хората, няма да вдигне пенсиите, заяви държавният глава

Импийчмънтът най-много да напълни площадите и да доведе до окончателен крах на управлението. Това коментира пред журналисти президентът Румен Радев в отговор на въпрос дали го притеснява процедура по импийчмънт.

Държавният глава Румен Радев присъства вчера на представянето на анализа на подготовката във въоръжените сили и на войсковата служба в Българската армия през 2019 г. в рамките на годишната конференция на началника на отбраната в София.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати