Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Окт 25
Начало arrow Политика arrow Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

  Print E-mail
2020-02-04 15:04:37
източник: news.bg

Президентът Румен Радев остро критикува управлението и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов. Той направи обръщение към нацията в присъствието на администрацията си и вицепрезидента Илияна Йотова.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, посочи държавният глава. 

Президентът заяви и че от три години призовава правителството да работи за хората. Държавният глава поясни, че призивите му властта да работи ефективно и в интерес на народа, не са в качеството му на политически опонент на управлението. Правя го като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. 

Радев обаче вижда липса на воля за реформа и борба с корупцията. Никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, отсече държавният глава.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, смята Радев. По мнението му бедността и неравенствата се задълбочават, докато се прокарват лобистки интереси през законите. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта, подчерта Румен Радев. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация, смята още президентът. 

Страната ни е в парализа на цели обществени системи и институции. Кабинетът отказвал да понесе отговорност за кризата в Перник. Чужди медии разкрили вноса на чужд боклук.

България не е бунище, изтъкна Румен Радев. Кабинетът тихомълком прокарва промени във валутния борд, каза той. Търгува се дори с национален суверенитет, смята още президентът.

На всичко това трябва да се сложи край, настоя държавният глава. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество, обяви президентът. Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, допълни Радев.

В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас, увери президентът. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала, смята Румен Радев. Бъдещето той вижда в смелите и достойни българи, младите, просветените, възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродят отечеството.

"Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България", призова той в края на своето обръщение.

Припомняме, че свалянето на доверие от правителството от страна на президента не е необичайна практика в българския политически живот. Това направи и президентът Росен Плевнелиев, когато избухна скандала с назначаването на депутата Делян Пеевски начело на ДАНС. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че ...
  Новини БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста. - - Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с ...
  Новини Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцията на прокуратурата в ...
  Новини Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го приемат. ...
  Новини ГЕРБ ще внесе свой проект за Конституция днес. Ние искаме ВНС да се произнесе. Това заяви премиерът Бойко Борисов във фейсбук.Той каза, че още днес ще бъдат предприети действия да има възможност за ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?