Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Петък
Юни 5
Начало arrow Политика arrow Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

  Print E-mail
2020-02-04 15:04:37
източник: news.bg

Президентът Румен Радев остро критикува управлението и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов. Той направи обръщение към нацията в присъствието на администрацията си и вицепрезидента Илияна Йотова.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, посочи държавният глава. 

Президентът заяви и че от три години призовава правителството да работи за хората. Държавният глава поясни, че призивите му властта да работи ефективно и в интерес на народа, не са в качеството му на политически опонент на управлението. Правя го като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. 

Радев обаче вижда липса на воля за реформа и борба с корупцията. Никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, отсече държавният глава.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, смята Радев. По мнението му бедността и неравенствата се задълбочават, докато се прокарват лобистки интереси през законите. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта, подчерта Румен Радев. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация, смята още президентът. 

Страната ни е в парализа на цели обществени системи и институции. Кабинетът отказвал да понесе отговорност за кризата в Перник. Чужди медии разкрили вноса на чужд боклук.

България не е бунище, изтъкна Румен Радев. Кабинетът тихомълком прокарва промени във валутния борд, каза той. Търгува се дори с национален суверенитет, смята още президентът.

На всичко това трябва да се сложи край, настоя държавният глава. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество, обяви президентът. Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, допълни Радев.

В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас, увери президентът. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала, смята Румен Радев. Бъдещето той вижда в смелите и достойни българи, младите, просветените, възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродят отечеството.

"Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България", призова той в края на своето обръщение.

Припомняме, че свалянето на доверие от правителството от страна на президента не е необичайна практика в българския политически живот. Това направи и президентът Росен Плевнелиев, когато избухна скандала с назначаването на депутата Делян Пеевски начело на ДАНС. 

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Политика
  Новини Перник влиза от криза в криза. Това стана ясно от коментара на кмета на Перник Станислав Владимиров пред БиТиВи.Той посочи, че новият водопровод вече е дал лека авария. Сега той се ...
  Новини "За да спрем да налагаме масова психоза, Гешев трябва да арестува Борисов, а Кошлуков да се опита да бъде почтен. Изразявам силно безпокойство, че близо 20 часа няма заседание на ...
  Новини Министърът на екологията Емил Димитров - Ревизоро и днес си е написал оставката, без да я съгласува с някого, но и без да опъва ластици, както се изрази по аналогия с думите на ...
  Новини 5+1 партии в следващото Народно събрание. Формацията на Слави Трифонов е трета политическа сила. Това показват данните от последното проучване на "Тренд".ГЕРБ продължава да бъде ...
  Новини По инициатива на българската страна Владимир Путин проведе телефонен разговор с президента на Република България Румен Радев, съобщава Кремъл на своя уебсайт.Путин и Радев ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как ви се отразява липсата на социални контакти?