29 Март 2024 г. Петък

Румен Радев свали политическо доверие от кабинета Борисов 3

2020-02-04 15:04:37

Президентът Румен Радев остро критикува управлението и сне доверието си от правителството на Бойко Борисов. Той направи обръщение към нацията в присъствието на администрацията си и вицепрезидента Илияна Йотова.

Налице е организирано настъпление срещу гражданските свободи, посочи държавният глава. 

Президентът заяви и че от три години призовава правителството да работи за хората. Държавният глава поясни, че призивите му властта да работи ефективно и в интерес на народа, не са в качеството му на политически опонент на управлението. Правя го като държавен глава с мисъл и грижа за бъдещето на България. 

Радев обаче вижда липса на воля за реформа и борба с корупцията. Никой няма право да залага здравето на българите, за да извличат печалба шепа бизнесмени с държавни протекции, отсече държавният глава.

Днес сме свидетели на остра криза в управлението на всички нива, смята Радев. По мнението му бедността и неравенствата се задълбочават, докато се прокарват лобистки интереси през законите. Институции, призвани да бъдат независими и да отстояват закона, го погазват показно, превръщайки се в инструмент на властта, подчерта Румен Радев. Това правителство и управление води до разпад на държавността и ни лишава от бъдеще като нация, смята още президентът. 

Страната ни е в парализа на цели обществени системи и институции. Кабинетът отказвал да понесе отговорност за кризата в Перник. Чужди медии разкрили вноса на чужд боклук.

България не е бунище, изтъкна Румен Радев. Кабинетът тихомълком прокарва промени във валутния борд, каза той. Търгува се дори с национален суверенитет, смята още президентът.

На всичко това трябва да се сложи край, настоя държавният глава. Считано от днес, официално снемам доверие от правителството, което не действа в интерес на българските граждани и носи отговорност за острата криза в нашето общество, обяви президентът. Днес делението не е между леви и десни, столица и провинция, а между порочната власт и милионите почтени българи, допълни Радев.

В борбата за отстояването на нашите права аз съм редом с вас, увери президентът. Бъдещето на България е на свободна, европейска страна, в която гражданите не се страхуват от репресиите, а се уповават на закона и морала, смята Румен Радев. Бъдещето той вижда в смелите и достойни българи, младите, просветените, възрастните, честните и отрудените, на всички, които ще възродят отечеството.

"Да се обединим за справедливостта и държавността. За доброто на България", призова той в края на своето обръщение.

Припомняме, че свалянето на доверие от правителството от страна на президента не е необичайна практика в българския политически живот. Това направи и президентът Росен Плевнелиев, когато избухна скандала с назначаването на депутата Делян Пеевски начело на ДАНС. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати