25 Април 2024 г. Четвъртък

Доган не бил инженер, а консултант по маркетинг

2010-09-23 18:47:54

Ахмед Доган нямало нужда да доказва професионална квалификация в областта на минното дело, хидрологията и строителството.

Това заяви адвокатът му Румен Еленски на днешното заседание на Върховния административен съд (ВАС) по делото за конфликт на интереси при лидера на ДПС.

Нещо повече – „ако Ахмед Доган беше дипломиран инженер или хидролог, Институтът за строителство и минно дело нямаше да му възложи изпълнението на договорите“, смята защитникът му.

Причината била, че консултантските услуги, за които лидерът на ДПС е взел прословутия хонорар от 1,5 млн. лв., били в областта на маркетинга. 

Неговата задача била да направи специализиран маркетинг, да създаде идеен проект за потенциален инвеститор и ноу-хау. Трябвало да прецени социалните измерения на четирите хидроенергийни обекта за обществото и тяхната икономическа ефективност.

„Достоевски е завършил медицина, но с какво право пише романи”, заяви в подкрепа на тезата си адвокатът.

Извън съдебната зала обаче той не можа да отговори на въпроса каква квалификация има Ахмед Доган,който е дипломиран философ, в областта на маркетинга. 

За да обоснове сумата, която е получил Доган за маркетинговото проучване, защитникът представи в съдебната зала заверено копие от бюлетин на Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране. В него е определена методиката за изчисляване на възнагражденията за консултантски услуги в областта на строителството. 

Според адвокат Еленски, ако се спазва методиката, за четирите проекта Доган би трябвало да вземе хонорар в размер на 950 млн. лв.

Той бе категоричен, че в случая не може да става дума за конфликт на интереси, тъй като договорите с Института за строителство и минно дело са сключени в началото на 2008 г., а Законът за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси е влязъл в сила през март 2009 г.

Ахмед Доган е изпълнил договорите в края на 2008 г., а сумата по тях му е изплатена на два пъти – на 29 декември 2008 г. и на 12 февруари 2009 г.

Декларациите за наличие на конфликт на интереси от 2009 г. трябвало да бъдат подавани за периода след влизането в сила на закона.

Румен Еленски изтъкна още, че консултантските услуги по четирите проекта са изцяло частна инициатива и за тях не са плащани пари от държавния бюджет или от еврофондове.

От парламентарната комисия за конфликт на интереси, която сезира ВАС, заявиха, че получавайки хонорара, Ахмед Доган е попаднал в икономическа зависимост, която е повлияла на решенията му като държавник и която е трябвало да декларира. 

Те поискаха хонорарът на Доган да бъде отнет в полза на държавата и той да бъде глобен.

Адвокат Еленски от своя страна упрекна комисията, че докладът й е политически и се изнасят само политически аргументи.

Според доклада по четирите договора Ахмед Доган е трябвало да изготви проектни решения за тип язовирна стена и ВЕЦ, схеми за прехвърляне на свободни води, преценка за регулираща способност на язовири, варианти за развитието на проектите и др.

Договорите са по „Проект Тунджа“, каскадата „Горна Арда“, „Схеми за прехвърляне на свободните води от р. Места към  каскадата „Доспат-Въча“ и „Трансфер на води от „Баташки водносилов път“ към каскадата „Доспат въча“.

ВАС ще произнесе присъда по делото срещу Ахмед Доган в 14-дневен срок.

Според закона максималната санкция, която лидерът на ДПС може да получи, е глоба от 3000 лева. Освен това, ако бъде осъден, ВАС може да постанови отнемане в полза на държавата на хонорара от 1,5 млн. лв.

Ако спечели делото, то тогава парламентът ще трябва да плати разноските по делото и хонорара на защитника на Доган в размер на 48 000 лева. Защитникът на Доган определи възнаграждението си като „съвсем минимална сума“, докато Елеонора Николова, която представлява комисията, заяви, че тя е твърде голяма за административно дело, по което дори няма финансови претенции.

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати