19 Март 2024 г. Вторник

Радев: Правителството продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци

2019-12-22 08:32:20

"Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци".

Тази критика отправи президентът Румен Радев по време на предаването "Годината" по Дарик радио, предаде радио "Свободна Европа".

Президентът е категоричен, че не води война с никого.

"Интересуват ме резултатите от управлението на Бойко Борисов", допълни той.

"Преди 10 години бяхме заедно с Румъния, даже бяхме по-добре. Сега да вземем Румъния - какви са пенсиите там? Ако вземем статистическите данни, ние сме на 51 % от средното европейско ниво, Румъния на над 60 %... Само за 10 години Румъния се придвижи с 10 пункта напред. А ние само с три... Тази политика, която води правителството, продължава да залага на ниски заплати и ниски данъци", обясни Радев.

Той подчерта, че България е с ограничени ресурси и "единственият начин да догоним Европа, това е човешкият капитал".

"Американският президент Доналд Тръмп казва "America first". Ние трябва да се учим от президента Тръмп", изтъкна Радев и допълни, че трябва да се защитават интересите на България.

Радев разкритикува и проведените тази година избори за Европейски парламент и за местна власт.

"Ако четете социологическите изследвания от местните избори, някои показват, че хората не вярват, че със своите действия могат да предизвикат промяна. Най тежкото последствие е загубата на доверие. Особено, ако вземем последните местни избори", каза Радев.

Той добави, че има много слабости.

"Това е силно тревожно, един огромен брой недействителни бюлетини - 15 - 20%, а се приема, че 3% е прагът за недействителни бюлетини по европейските стандарти. Купен корпоративен вот, неактуализирани избирателни списъци на много места", добави държаният глава.

Президентът обяви, че ще предложи промени в конституцията. Като пример за промяна той посочи индивидуалната конституционна жалба. Той подчерта, че всеки българин трябва да може да сезира Конституционния съд.

"Това е един от факторите за гражданско общество", подчерта държавният глава и допълни, че подобна възможност е разписана в законите на много европейски държави.

По отношение на НСО той коментира, че са необходими промени в службите и че ако зависи от него, Пеевски и Доган няма да имат охрана от НСО.

"Безветрие" е думата за 2019 г., а за 2020 г. ще е "отговорност", обяви Радев.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати