19 Март 2024 г. Вторник

Протестиращи в Минск: Никакви съюзи с имперска Русия, не на окупацията

2019-12-22 08:27:41

Граждани на Минск отново излязоха на митинг срещу плановете за интеграция на Беларус с Русия и в подкрепа на националния суверенитет на страната, съобщават местни медии. Както и предишните подобни прояви, съботният протест не беше разрешен от властите. Само за последните две седмици това четвъртата акция срещу поглъщането на Беларус от Руската федерация. Вчера също имаше митинг, на който се събраха около 1500 души.

Върху плакатите, издигнати от демонстрантите, се четат надписи "Не на окупацията, не на аншлуса", "Никакви съюзи с имперска Русия", "Младите са за независимост", предаде радио "Свобода".

Протестиращите носеха също национални флагове и плакати с лицата на изчезнали политици, и на журналиста Дмитрий Завадски, който също изчезна и се смята за убит, макар тялото му да не е намерено.

Участниците в акцията обвиниха "групата чиновници" начело с президента на страната Александър Лукашенко в предателство и незаконна търговия с интересите на беларуския народ. Те призоваха в цялата страна да се създадат "групи за защита на родината", които да информират хората за опасността от руска окупация, предаде Дойче веле.

През последните две години Лукашенко лавира под натиска на Русия за създаване на обща съюзна държава. Той нееднократно отправяше предупреждения, че "руснаците се държат варварски" и третират беларусите "като васали", както и че "може да разкъсат страната като Украйна".

На митинга днес се изказаха политици от беларуската опозиция, сред които съпредседателят на партията "Беларуска християнска демокрация" Павел Северинец, който е и организатор на акцията. Той прочете текстове от конституцията на страната, засягащи нейния суверенитет.

Съобщава се, че около 14 ч. служители на силовите структури по мегафон са обявили, че акцията е незаконна и са призовали демонстрантите да се разотидат, но участниците в акцията са отговорили на призива с освирквания.

Радио "Свобода" информира също, че вчера организаторите на проруската акция "Безсмъртен полк" са призовали беларусите да излязат на митинг за "интеграцията с Русия", но не са се намерили желаещи да участват в проявата.

 

Първите две протестни акции в подкрепа на националния суверенитет се проведоха на 7 и 8 декември - преди и по време на преговорите между Александър Лукашенко и президента на Русия Владимир Путин. След двата протеста полицията проведе масови "профилактични беседи" с участниците.

Припомняме, поредицата от преговори между Москва и Минск за създаване на "съюзна държава" по настояване на Русия, започнаха през декември 2018 г. Натискът на Москва за "по-дълбока интеграция" на двете страни беше наречен от наблюдателите "пълзяща анексия" и "поглъщане" на Беларус от Русия. Тогава дори в руските медии се появиха информации, че Лукашенко се е съгласил за това. Впоследствие те бяха опровергани, а президентът на Беларус дори заговори за намаляване на енергийната зависимост от Русия.Преговорите с Москва обаче продължиха, а текстът, по който се преговаря с руската страна, не е представен официално.

В края на миналата година беше съобщено, че Москва насотява за въвеждане на обща валута. Президентът на Беларус тогава обяви, че тя трябва да следва модела на еврото и че не може да става дума тази обща валута да е рублата.

Вчера се състоя поредният кръг от преговорите. След разговорите руският министър на икономическото развитие Максим Орешкин заяви, че само по 3 от общо 31 теми, включени в "пътната карта" за интеграция, засега 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати