19 Март 2024 г. Вторник

ВСС гласува отново Иван Гешев за главен прокурор

2019-11-14 23:00:50

На пленум на ВСС Иван Гешев беше повторно избран за главен прокурор с гласа 20 "за" и 4 "против".

Заседанието имаше две точки. Едната бе обсъждане на указа на президента, а втората прегласуване. Заседанието бе водено от председателстващия съвета - правосъдния министър Данаил Кирилов. Той покани Иван Гешев в залата, за да бъде уведомен за решението на Пленума.  

От своя страна Иван Гешев благодари на пленума на ВСС и на професионалната общност за потвърденото решение. Той обеща, че ще направи всичко възможно да оправдае тяхното доверие. Гешев благодари и затова, че не са се подали на безпрецедентния политическия натиск. Данаил Кирилов му пожела успех.

Първото гласуване за Иван Гешев беше на 24 октомври. Тогава той получи 20 гласа "за" и 4 "против". До повторно гласуване на кандидатурата на Иван Гешев се стигна, след като на 7 ноември президентът Румен Радев отказа да подпише указа за неговото назначаване и го върна на ВСС.

Преди да преминат към гласуване магистратите спориха включително и за това дали ще правят изказвания и ще аргументират своя избор, като правосъдният министър Данаил Кирилов няколко пъти призова за краткост и съсредоточеност. 

Главният прокурор Сотир Цацаров настоя да се пристъпи към гласуването на кандидатурата на Иван Гешев за нов обвинител номер едно, защото целта на настоящето заседание е именно тази.

Магистратите засегнаха и темата за това дали някой не им е повлиял за подкрепата на Иван Гешев за главен прокурор. Огнян Дамянов от квотата на прокурорите декларира , че не е разговарял с Иван Гешев и кандидатът за главен прокурор не му е правил внушения и не му е въздействал по някакъв начин. "Прокурорите не са втора ръка юристи и магистрати, защото се назначават по един и същи начин", подчерта той.

Даниела Машева също увери, че никой не е оказвал политическо влияние нито от страна на политиците, политическите партии, парламента и от страна на изпълнителната власт върху нейния избор.

Правосъдният министър Данаил Кирилов призова да се спре с политическите дебати по една чиста процедура. Главният прокурор Сотир Цацаров също апелира да бъде завършена" говорителницата, която преследва друг сценарий". Той апелира членовете на прокурорската колегия на ВСС да се въздържат от коментари и да не става като в "румънското ВСС". В разискванията за допълнителни дебати за номинацията на Гешев за главен прокурор, Кирилов иронично заяви, че "има колеги, които трябва да заплатят тайминга на протеста".

"За" и "против" кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор на България аргументите си изказаха:

Главният прокурор Сотир Цацаров подкрепя Гешев за нов обвинител номер едно с мотив, че прокурорите не са втора ръка хора. Изводите за подкрепата на Цацаров за Гешев са два: дойде времето начело на прокуратурата да застане прокурор и този прокурор е Иван Гешев. Институционалната подкрепа и подкрепата на гражданското общество също е много важна. "Абстрахирам се от личните нападки и внушения за политическо внушения. Угодия няма", каза Цацаров по отношение на единствената кандидатура на Гешев за главен прокурор.

По отношение на заплахата, отправена към Атанаска Дишева, Цацаров заяви, че не защитава Гешев по никакъв начин.

Представляващият ВСС Боян Магдалинчев потвърди подкрепата си за Гешев и заяви, че не намира никакво основание да промени своята позиция. Той видял в него категоричен човек, който да се бори срещу престъпността и да налага закона. Според него няма нарушения в процедурата за избор на нов главен прокурор, тъй като ако правосъдният министър беше номинирал втори човек, това щеше да се тълкува като политическа намеса.

Евгени Диков от квотата на следователите, Пламена Цветанова и Йордан Стоев от квотата на Народното събрание също потвърдиха подкрепата си кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор.

Председателят на ВКС Лозан Панов няма да подкрепи кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор с аргумент, че се състезава сам със себе си. В мотивите за неподкрепата на Гешев шефът на ВКС изтъкна и ниската търпимост към критики, които се отправят към него. Той призова на магистратите да гласуват за номинацията на Иван Гешев по съвест. Той смята, че насленикът на настоящия главен прокурор Сотир Цацаров има склонност към реваншизъм.

Атанаска Дишева заяви, че ще гласува по същия начин, по който и миналия път - против кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор. Тя счита, че кандидатът за главен прокурор не познава и не зачита основните принципи на разделение на властите, правата на гражданите, презумпцията за невиновност. В коридора пред заседателната зала във ВСС в присъствието на Сотир Цацаров, Гешев и заявил: "поздравления г-жо Дишева от вас ще излезе прекрасен общински съветник".

Дишева попитала дали я заплашва, а Гешев се засмял и й отговорил: "Не, не". Атанаска Дишева предупреди, че счита това за заплаха както към совето професионално развитие, така и към своето семейство. Данаил Кирилов пък не вижда заплаха, а шега в думите на Гешев към Дишева.

Цветинка Пашкунова от квотата на съдиите обяви, че ще гласува против кадидатурата на Иван Гешев за нов обвинител номер едно. Според Севдалин Мавров кандидатурата на Гешев няма как да не бъде приета като политическа. Олга Керелска от квотата на съдиите също няма да подкрепи кандидатурата Иван Гешев. 

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати