19 Март 2024 г. Вторник

Тереза Мей подаде оставка, оттегля се на 7 юни

2019-05-24 12:52:15

Премиерът на Великобритания Тереза Мей обяви, че подава оставка на 7 юни, пише "Гардиън".

По време на обръщение към нацията пред "Даунинг стрийт" 10 Мей съобщи дългоочакваната новина, че подава оставка като лидер на Консервативната партия. Тя се оттегля на 7 юни, петък. Процесът по избор на нов лидер ще започне на следващата седмица.

Тя отбеляза, че се е борила да направи Великобритания страна, която работи за мнозинството, а не за малцина, а също така да изведе държавата от ЕС. Мей допълни, че е направила най-доброто, за да изпълни волята на британския народ за Брекзит.

 

 "Направих всичко по силите си да убедя депутатите да подкрепят това споразумение...за съжаление не успях да го направя", изрази тя разочарованието си. Мей поясни, че винаги ще има източник на голямо съжаление, че не е успяла да изведе страната от Общността. 

Тя знае, че Консервативната партия ще продължи да служи на хората за много години напред. Според нея важността на поста премиер е да се бори с "изгарящата несправедливост" - фраза, която използва в началото на управлението си.

Според нея консенсус за Брекзит може да бъде постигнат само ако всички страни са готови на компромис.

Мей обяви, че е било чест да бъде "втората жена премиер, но със сигурност не и последната". Премиерът отбеляза още, че е било чест да има тази възможност да служи на страната, която обича.

Тереза Мей ще продължи да бъде премиер до избора на нов лидер.

"Не напускам с лоши чувства", увери тя в края на изявлението и се оттегли разплакана.

Медии коментират, че това е тъжен и горчив край на управлението на втората жена премиер на Великобритания след Маргарет Тачър. 

Оттеглянето й на 7 юни означава, че тя ще бъде премиер по време на държавната визита на президента на САЩ Доналд Тръмп във Великобритания. 

Тереза Мей се опита три пъти да прокара споразумението с ЕС за Брекзит, но и трите пъти беше отхвърлено от британския парламент, което отслаби Консервативната партия и увеличи призивите за оставка на премиера. През последните дни се увеличиха спекулациите за оставката на Мей. 

На 29 март парламентът на Великобритания за трети път отхвърли споразумението за Брекзит на Мей. На 12 март законодателите отхвърлиха изменената сделка. На 15 януари 432 британски депутати срещу 202 гласуваха против споразумението на Мей. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати