19 Март 2024 г. Вторник

Лондон готви четворно увеличение на таксите за български студенти, Папата блокира София

2019-05-01 10:31:14

24 часа

Лондон готви четворно увеличение на таксите за български студенти

Българите, които планират да учат след 2 години в английски университети, ще трябва да плащат много повече от сегашните наши студенти на Острова. Това става ясно от план на британското министерство на образованието във връзка с Брекзит.

Според него таксите за европейски студенти, които ще бъдат приети през учебната 2021/2022 година, трябва да се увеличат и да се изравнят с тези за останалите чужденци. В момента тарифата за европейците е еднаква с тази на британските им колеги, като максимум на година следването им може да струва 9250 паунда.

Труд

Четвърт България едва свързва двата края

Една четвърт от жителите на станата нямат достатъчно пари за да покрият основните си нужди. Най-голям е броят на домакинствата, които имат затруднения с плащането навреме на битовите сметки за ток, вода и парно, с вноските по кредити, както и с наема на жилището. Проблеми с плащането на тези основни разходи за дома имат 27,5% от населението, или близо 862 хил. души, обявиха от НСИ.

Всеки пети българин, или точно 20,9% от населението, живее в материални лишения. Това означава, че се ограничава при потреблението на поне четири от девет основни стоки и услуги.

Наред с това 22,6% от хората в страната не могат да си позволят консумация на месо, пиле или риба през ден, а 19,6% от населението не могат да посрещнат със собствени средства неочаквани финансови разходи като например за ремонт на колата или за подмяна на пералня или хладилник. 26,2% от домакинствата пък се ограничават при отоплението на жилището си, т.е. стоят на студено през зимата заради липса на пари за парно или дърва за огрев.

Монитор

Посещението на папата блокира София

От 22.00 часа на 01.05.2019 г. до приключване на мероприятията на 06.05.2019 г. на всички паркинги на пл. "Княз Александър I ".

От 22.00 часа на 02.05.2019 г. до приключване на мероприятието на 05.05.2019 г. на северозападната дъга на пл. "Св. Ал. Невски" между ул. "11-ти август" и ул. "Оборище", зад храм "Св. София".

Стандарт

Три срещи на софиянци с папата

Три срещи с папа Франциск ще могат да имат софиянци. На 5 май Светият отец пристига на апостолическо пътуване у нас, което ще продължи до 7 май. Негово светейшество ще посети София и Раковски.

 

Сега

Вертолети и военни самолети ще летят ниско над София

В следващите три дни, във връзка с подготовката и провеждането на военния парад по случай честването на Деня на храбростта и празника на Българската армия, вертолети и самолети от състава на Военновъздушните сили (ВВС) на Република България ще изпълнят полети с прелитане на малка височина над площад "Княз Александър I".

Капитал дейли

Лихвите по ипотечните заеми удариха ново историческо дъно

Лихвите по ипотечните заеми продължават да се понижават и през март средното ниво за пазара е 3.19%. Толкова ниски лихви реално не е имало никога в новата история на България. Така тенденцията, която започна преди около десетина години, продължава. Това е и единственият кредитен продукт, който е с трайно понижение на лихвите - тези по потребителските заеми например остават около 8%. Това показват последните данни на Българската народна банка.

По-високата гаранция по жилищните заеми дава повече комфорт и смелост на банките да намаляват лихвите по тях. Това обаче няма да е вечно и трябва да се подхожда с повишено внимание - нещо, за което БНБ вече няколко пъти предупреждава както банките, така и клиентите.

Дума

Зам.-директор от фонд "Земеделие" си отива заради къщите за гости

По разпореждане на премиера Бойко Борисов министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов поиска оставката на зам.-изпълнителния директор на Държавен фонд "Земеделие" Иванка Багдатова-Мизова, пише БГНЕС.

Причината е информация, че телефонът на Мизова е обявен в сайт за резервации на къща за гости "Тара" в село Юндола.

От земеделското министерство съобщават, че предстои да бъде извършена проверка.

Иванка Багдатова-Мизова подаде своята оставка и тя ще бъде приета.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати