19 Март 2024 г. Вторник

Мария Габриел вижда ГЕРБ с минимум 7 евродепутати

2019-04-01 09:12:34

Еврокомисарят по цифрова икономика и общество и водачът на листата на ГЕРБ за предстоящите избори за Европейски парламент Мария Габриел прогнозира победа за нейната партия на вота. 
Според нея ГЕРБ ще вкарат най-много евродепутати, минимум 7.

Пред bTV Габриел излезе с послание, че трябва евроизборите да се диференцират от националните скандали, визирайки евтините апартаменти на властта. Тя е изненадана от свързаността, която се наблюдава у нас, между евровота и националния контекст. ГЕРБ тръгват в кампания с призив за европейски дебат, защото Старият континент се намира в труден етап.

Габриел заяви, че се отнася с респект към всеки опонент на ГЕРБ. Тя не желае дискурсът около евровота да бъде в контекста на вътрешните политики, а иска дебат за бъдещето на Европа и ролята на България в него. Не трябвало въпросът да бъде кой ще победи.

На въпрос дали е възможно авторитетът на Елена Йончева (водач на евролистата на БСП - бел. ред.) да задмине този на Габриел, предвид разследваща дейности на Йончева и заявената от нея позиция, че ще разкрива злоупотреби с европари в България, Габриел заяви, че няма по-лошо нещо в ЕП от това страната ни да има няколко евродепутати, които непрекъснато се плюят. По думите ѝ трябва представителите на страната ни в ЕП да бъдат единни, защото по този начин позицията им правила впечатление и се взимала на сериозно, както станало с пакета "Моболност". Винаги имало различия между евродепутатите, но било важно въпреки тях, те да се обединят и да дефинират и защитават достатъчно компактен брой теми, които са в интерес на България и бъдещето ни в ЕС.

Относно казуса с евтините апартаменти на властта Габриел коментира, чеГЕРБ са направили това, което трябва - те са си поели отговорността.Всъщност Габриел спомена думата "отговорност" над 10 пъти в този контекст по време на интервюто.

Според нея бившият председател на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов е поел своята отговорност с оставката си, каквато била дългогодишната практика в ГЕРБ - когато имало скандал, отговорността се поемала с оставка. Все пак нямало доказателства за вината на Цветанов, защото всичко било законно и това показвали фактите, но въпреки това, герберите поели отговорност. Ако подобен скандал се случил с управляващите във Франция, то обществената реакция и последващите действия щели да бъдат същите, както посочи тя на въпрос от водещия.

В този ред на мисли Габриел отново призова да не позволяваме темите, които не засягат европейския дебат, да ни заливат.

До изборите ГЕРБ имали време да превърнат този скандал в позитив и да излязат по-силни.

Габриел живее под наем в чужбина. В България декларирала цялото си имущество. Като еврокомисар установила практиката да се прибира до България всяка седмица, за да поддържа важната за нея връзка с обществото тук.

На въпрос защо ГЕРБ не са се коалирали с ДСБ еврокомисарят отговори, че обединение не се прави, когато имаш желание само от едната страна. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати