19 Март 2024 г. Вторник

Пенсионерите взимат инвалидната добавка до 15 февруари

2019-01-07 11:40:55

Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от Службата за социално подпомагане.

Промяната за добавката ще бъде изплатена до 15 февруари заради влизането в сила от 1 януари на Закона за хората с увреждания. Тази добавка ще се изплаща под формата на нова социална помощ. Смисълът на промяната е хората да получават суми, които се актуализират. Минималният размер сега става 52 лева, при 31 лева досега, коментира пред БТВ социалният министър Бисер Петков.

Направено е всичко възможно да бъде обяснено на хората и да няма притеснения. 50 000 пенсионери, които не са получавали досега добавка от Агенцията за социално подпомагане, трябва да подадат заявление за новата вид помощ, обясни той.

Промяната обхваща близо 340 000 пенсионери, които досега са вземали инвалидна добавка, получават я предимно възрастни хора, които са с ТЕЛК.

Досега добавките се изплащаха от НОИ, но от януари вече ще ги изплаща Агенцията за социално подпомагане. Това обаче ще доведе до забавяне на парите, защото социалните, за разлика от НОИ, изчакват да мине съответният месец и правят плащането в следващия.

Петков добави, че хората с увреждания имат право на безплатни винетки. В първия ден на новата година в АСП са получени над 2000 заявления за безплатни винетки и вярва, че процесът ще протече нормално.

Министърът призова хората да подават заявления за нови винетки 10 дни преди изтичането на срока на старата, за да не става застъпване. 

Не може да се говори за данък "увреждания", наемането на хора с увреждания е добра практика в Германия, Испания и други страни. По този начин хората с увреждания се реинтегрират и това е целта на промяната, коментира Бисер Петков.

От 1 юли всички пенсии ще бъдат индексирани с 5,7%, като средната пенсия се увеличава с повече от 24 лева.

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати