19 Март 2024 г. Вторник

Румен Радев отсече: Конкурсът за избор на изтребители беше опорочен

2019-01-07 11:37:15

Конкурсът по избор на изтребители беше опорочен. Това заяви президентът Румен Радев след тържествения водосвет за Богоявление пред Паметника на незнайния воин.

"Настоявах да се спази процедурата и финансовата рамка, което е гаранция за оптимален избор, независимо от типа самолет", подчерта той.

Според него правителството е обявило победител в разрез със собствените си и на Народното събрание правила, дори се е ангажирало да надплати огромни суми, изтъкна Радев. За него това е троен удар по България.

"Имаше популистки изказвания, че не купуваме изтребители, за да има пари за пенсии. Пари за пенсии така и няма, а сега ще похарчим много повече за по-малко самолети", настоя държавният глава.

Това е удар по доверието на европейските партньори, които според него правителството използва като статисти в конкурса.

Радев определи конкурса и като удар по имиджа на американските ни партньори, които в очите на българите печелят с политически лобизъм.

След като не уважаваме собствените си закони и правила, не бихме могли да спечелим доверието на Европа и света, смята Радев.

Държавният глава коментира и хаоса с електронните винетки. Той окачестви ситуацията като олицетворение на стила на управление на кабинета. Липсва прозрачност, честност и отговорност по думите му.

Новогодишното слово на президента срещна критика заради песимизма в него. Радев обясни, че всички моменти са неудобни, когато трябва да се изричат неудобни истини.

Никой не е излязъл от криза с тържествени оди, а с посочване на проблемите. За хората според него посочването на проблемите е много по-голяма надежда и упование, отколкото захаросано приветствие.

От действията на властите зависи дали през тази година България ще има единство между управляващите структури, подчерта президентът.

 Водосветът на бойните знамена се извършва традиционно на Богоявление. Патриарх Неофит прочете молитвата "За успех на народа" и поръси със светена вода представителни части на Българската армия и нейните бойни знамена в различните гарнизони. Церемонията почетоха висши военни, народни представители, военнопатриотични съюзи и граждани. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати