Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Събота
Март 23
Начало arrow България arrow Правителството създаде нова магистрала – "Европа"

Правителството създаде нова магистрала – "Европа"

  Print E-mail
2018-12-28 08:41:45
източник: dnevnik.bg

Магистрала "Люлин" се влива в магистрала "Марица"

Една магистрала – "Люлин", остана в историята, но пък се появи нова – "Европа". Това стана на днешното заседание на правителството, на което беше утвърден списъкът на републиканските пътища, за които се плаща винетна такса

На последното си събиране за годината министрите решиха "Люлин" да стане част от магистрала "Струма". Аргументът за промяната е, че аутобанът е твърде къс – едва 19.6 км, а освен това се явява естествено начало на определеното за "Струма" трасе. Така участъкът София - Перник става част от пътя София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция.

Спор дали да има винетка за Северната скоростна тангента

С решението на правителството пътят Калотина - София ще бъде кръстен магистрала "Европа", като част от нея ще е и Северната скоростна тангента на столицата. Решението за присъединяването на тангентата към магистрала повдига въпроса дали за ползването и ще е нужна винетка.

Днес министрите не се ангажираха с решение на казуса, като това ще стане на по-късен етап, предаде "Нова телевизия". Според БНР разговорите между представители на Столичната община и пътната агенция ще са утре.

Позицията на общината е, че такса не трябва да има. От пътната агенция смятат, че по някои части от Околовръстния път, като Северната тангента например, преминава интензивен (транзитен) трафик от тежкотоварни автомобили и те трябва да плащат за преминаване.

В съобщение до медиите от АПИ уточняват, че според нормативната уредба началото и краят на населеното място се определят от съответната община и за ползването на пътната мрежа в конкретното населено място винетка не е необходима. Пътната такса е задължителна, когато превозното средство напуска населеното място и продължава пътуването си по участък от републиканската пътна мрежа, а именно автомагистрала, първокласен, второкласен или третокласен път.

Що се отнася за плащането на пътни такси за ползването на Северната скоростна тангента, която е свързваща пътна артерия за транзитния трафик от автомагистралите "Хемус", "Тракия", "Струма" и Калотина, Агенция "Пътна инфраструктура" води разговори със Столична община. "Целта е да се намери работещо и ефективно решение, което не ощетява шофьорите на леки автомобили, ползващи тангентата за бърза връзка между северозападните и югоизточните квартали на София", се казва в съобщението.

Южната дъга на околовръстното на София със сигурност ще се ползва без винетка, защото то е част от общинската пътна мрежа.

Новата магистрала

На 15 ноември 2018 г. беше подписан договорът с избрания изпълнител за изграждане на 14.5 км от трасето на пътя Калотина - София в участъка от граничния пункт до пътен възел "Драгоман", като проектът предвижда и изход към интермодален терминал Драгоман.

Предстои подписване на договор и за още един участък от него - между Драгоман и Сливница. С модернизацията на пътя между границата с Република Сърбия и София ще се подобри свързаността на страната със западната ни съседка. Така ще се намали времето за пътуване и ще се повиши пътната безопасност по трасето.

С правителственото решение мостът на р. Дунав в посока Русе - Гюргево за частта на територията на Република България се определя за съоръжение, за което се събира такса за ползване на отделно съоръжение по републиканските пътища съгласно разпоредбата на Закона за пътищата, аналогично на сегашното положение. Изменението в списъка на републиканските пътища се прави поради множеството настъпили промени, свързани с въвеждането в експлоатация на нови пътни отсечки, които са част от републиканската пътна мрежа на страната, или отпадане на трасета от нея.

Ето и актуалния списък на магистралите в страната след днешното решение на кабинета:

"Тракия" (означение А-1 с трасе София - Пловдив - Стара Загора - Ямбол - Бургас)

"Хемус" (А-2, София - Ботевград - Шумен - Девня - Варна)

"Струма" (А-3, София - Перник - Дупница - Благоевград - Симитли - Кресна - Сандански - граница Гърция)

"Марица" (А-4, Пловдив - Стара Загора - Харманли - Свиленград - граница Турция

"Черно море" (А-5, Варна - Бургас)

"Европа" (А-6, граница Сърбия - София)

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория България
  Новини Бившият служебен премиер и бивш кмет на София Стефан Софиянски пише нова Конституция заедно с група съмишленици.По думите му в сутрешния блок на Би Ти Ви, в нея се предлага ново ...
  Новини Православната църква днес почита Атанасовден. В народните вярвания Св. Атанасий е представен като властелин на снеговете и ледовете. Вярва се, че на този ден Св. Атанасий съблича вълнената риза, ...
  Новини "Специално за софиянци оправиха пътя към Велинград, да ходят, да се гмуркат на СПА-то, а за нас селяните оставиха миналогодишните дупки срещу 100 лева на година", така всекидневно хората от ...
  Новини Пенсионерите с инвалидна добавка ще вземат по-ниска пенсия за януари, тъй като от тази година на мястото на инвалидните добавки те ще получават нов вид финансово подпомагане, което ще се дава от ...
  Новини Днес православната църква почита паметта на Йоан Кръстител - светецът, който кръщава Христос в река Йордан. Другото му прозвище - Предтеча, подсказва връзката между неговите проповеди и ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?