24 Април 2024 г. Сряда

ГЕРБ в скрита коалиция с ДПС определят политиките на държавата от 10 години

2018-12-27 09:50:40

Европредседателството, както и добрата икономическа конюнктура по света са създали предпоставки за една добра политическа година, но въпреки това есенният политически сезон у нас беше маркиран от скандали. Това коментира пред Би Ти Ви политологът Даниел Смилов.

Трупат се напрежения като серията от лобистки закони, целящи разпределяне на средства, които създадоха впечатление за договорености, но това според Смилов има основание.

"От десет години насам основните политики в държавата се определят от ГЕРБ в скрита коалиция с ДПС", заяви той. Той подчерта данъчните закони, съдебните реформи.

По думите му, тази скрита коалиция има нужда от известен камуфлаж. В предния мандат част от Реформаторския блок са изпълнявали тази роля, а в този мандат това са Патриотите.

За скрития партньор ДПС е по-изгодно другите двама да са в по-слаба позиция, защото опциите на партията се разширяват. Лош тон на целия последващ сезон дадоха вътрешните напрежения между ГЕРБ и Обединени патриоти, посочи политологът.

Трудната ситуация, в която правителството успя да оцелее, според него, е предмет на анализ. Слабостта на опозицията той посочи като основен фактор, тъй като БСП не се е позиционирала като алтернативен управленски модел.

Смилов коментира и избора на изтребителите Ф-16. По думите му, това е нормалният избор на България като натовска държава. Балансът на властта е крехък, смята политологът.

Смилов счита предложението на Ахмед Доган за програмен кабинет за натиск върху номиналната коалиция, като се предупреждава, че ако не отчитат интересите на ДПС, ще бъдат поставени пред избор за преформатиране.

Първата половина на годината Патриотите бяха приглушени заради европредседателството, което по думите на Смилов е отслабило позициите на коалицията. Търсят нови ниши, защото виждат, че като малък партньор на ГЕРБ, доверието в тях ерозира.

Има много уязвими групи в страната, на които не е обърнато достатъчно внимание, въпреки това средната класа върви напред, изрази мнение политологът. Голям шанс за ГЕРБ е, че има тази опозиция, която не може да натрупа позитиви за сметка на скандалите.

БСП прави две основни грешки, подчерта Смилов - позиционира се в патриотичния сектор, като изоставя центъра и скандалът с Бенчо Бенчев, който показва, че няма разлика между управляващи и опозиция.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати