26 Април 2024 г. Петък

Румъния иска евростратегия за интеграция на ромите

2010-09-23 14:31:47

"Проблемът с ромите номади трябва да бъде решен по същество и е необходима стратегия за интеграция на ромите на европейско ниво".

Това заяви румънският президент Траян Бъсеску на съвместна пресконференция с българския си колега Георги Първанов в София.

"Румъния не може да приеме ограничаването на придвижването на своите граждани. Проблемът с ромите номади не е проблем само на страната на произход", подчерта президентът на Румъния, който е на посещение у нас.

"Ние защитаваме гражданите си, но те трябва да спазват законите на страната, на чиято територия се намират. Румънските власти призовават ромите номади да превърнат в свой обичай работата и образованието на децата си", допълни държавният глава на Румъния.

"Много политици говорят за 12 или 14 млн. роми, които живеят в страните членки на ЕС, но Съюзът не трябва да интегрира всички 14 млн. роми, голяма част от тях са интегрирани, решение трябва да се намери само за ромите номади", смята Бъсеску.

"Как да създадем условия за сезонна работа, как да им се гарантира медицинско обслужване, как да създадем условия, че децата на тези роми, които разполагат биваците си около Букурещ, София или Париж, да учат", очерта приоритетите той.

"Румъния е готова да изпрати преподаватели в биваците на тези роми", подчерта румънският президент.

"Въпросът е дали ако се създадат необходимите условия за работа, медицинска помощ и образование на децата им, номадските роми са готови да работят?", попита Бъсеску.

Според президента Първанов едва ли е необходима съвместна декларация на България и Румъния по ромския въпрос, но очевидно "ще действаме еднопосочно", защото проблемът засяга и двете страни, както и ЕС като цяло.

"Става дума за български и румънски – европейски граждани, макар и от един етнос. Ако някой е нарушил законите на приемащата страна, трябва да понесе санкция, но не може да се стига до депортиране на една група представители от определена етническа общност", смята Първанов.

"Трябва да поемем отговорност и да търсим решения и в своите страни", допълни той, но се противопостави на идеята за създаване на министерство за ромите, както предложи неотдавна френският посланик у нас – Етиен дьо Понсен.

"Едно министерство не може да е решение, първо, защото трябва да направим министерство за всеки етнос, и второ, защото проблемите засягат дейността на много министерства, а не на едно-единствено", разясни позицията си българският държавен глава.

"Интеграцията на ромите минава през по-активна политика в сферата на образованието, в социалната сфера като цяло, а не в тяхната изолация и поставянето им в ъгъла", категоричен беше Първанов.

И българският президент, и румънският му колега са единодушни, че ромският въпрос не бива да се обвързва с присъединяването на двете страни към Шенген.

Макар и отвъд Океана, премиерът Бойко Борисов не беше пропуснат на пресконференцията.

Румънските медии попитаха българския президент дали България е взела решение да се раздели от Румъния по отношение присъединяването към Шенген, след като наскоро в Брюксел Борисов заяви, че България може да се присъедини към Шенгенското пространство и сама, без Румъния.

"Не очаквайте аз да отговарям на въпроси, свързани с премиера Бойко Борисов. Що се отнася до Шенген, има два документа между министерствата на вътрешните работи на двете страни, които залагат принципа на взаимодействие.

Това взаимодействие трябва да продължи и на етапа на подготовката на покриването на критериите. Разбира се, всяка страна ще бъде оценявана индивидуално и не в София или Букурещ ще се решава дали да има разделяне на двете страни, а в Брюксел", каза Първанов.

"Аз съм застъпник на тезата, че трябва да си взаимодействаме, защото заедно можем повече", каза българският държавен глава.

Държавните глави бяха запитани още дали очакват изграждането на Дунав мост 2 да приключи в срок и може ли реално да се говори за изграждането на трети и четвърти мост по Дунав.

Румъния е готова да приключи работите по Дунав мост 2 през юни 2011 г., обясни Бъсеску, а думите му бяха потвърдени и от българската страна.

"Други страни са наситили своето Дунавско пространство с мрежа от мостови съоръжения, защо ние да не може да го направим", каза от своя страна Първанов.

"Политическата воля е налице и се надяваме на подкрепа от нашите европейски партньори", каза държавният ни глава. 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати