29 Март 2024 г. Петък

Напрежението не стихва! Русия стреляла по украински кораби

2018-11-26 10:25:54
Украинският флот съобщи, че руски кораб е стрелял по украински военни кораби след конфликта, възникнал днес край бреговете на Кримския полуостров, съобщиха осведомителните агенции.

В изявление, публикувано тази вечер на Фейсбук страницата на украинския флот, се казва, че неговият боен катер "Бердянск" е получил повреда, а член на екипажа е бил ранен в резултат от обстрела.
По-рано днес Украйна заяви, че катер на руската брегова отбрана се е врязал във влекач на украинския военен флот, като е повредил машинното отделение и корпуса. Инцидентът е станал, когато три украински военни кораба се движели от Одеса в Черно море към Мариупол в Азовско море. Русия не им позволи да минат през Керченския проток и го блокира.

Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че три кораба на украинските МВС, движещи се от пристанище Бердянск в Азовско море към Керченския проток, са поели обратен курс и се връщат в Бердянск, предаде ТАСС.

Говорителката на руското външно министерство Мария Захарова нарече действията на украинските МВС в Керченския проток бандитски и провокационни.

Украинският президент Петро Порошенко спешно свиква тази вечер заседание на висши военни ръководители заради напрежението с Русия, съобщи Асошиейтед прес.

Говорителка на украинското външно министерство каза, че Киев иска свикване на Съвета за сигурност на ООН, предаде ТАСС.

Европейският съюз и НАТО призовават за сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море.

В декларация на говорителката за външната политика Мая Кочиянчич се казва, че ЕС очаква Русия да възстанови свободата на преминаване през Керченския проток, който тя затвори.

НАТО призова Русия и Украйна към сдържаност и намаляване на напрежението в Азовско море, предаде ТАСС, като цитира изявление на говорителката на НАТО Оана Лунджеску.

НАТО отново подчертава, че напълно подкрепя суверенитета и териториалната цялост на Украйна, включително навигационните права в териториалните й води. "Призоваваме Русия да осигури свободен достъп до украинските пристанища в Азовско море в съответствие с международното право", гласи декларацията, цитирана от ТАСС.

(БТА)
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати