19 Март 2024 г. Вторник

Саудитска Арабия изгони посланика на Канада и замрази търговските отношения

2018-08-06 09:17:21

Саудитска Арабия съобщи, че експулсира посланика на Канада и е привикала топ дипломата си от северноамериканската държава. Рияд обяви още, че замразява и търговските сделки с Канада, информира АФП.

Монархията протестира заради призиви на Отава да се освободят задържани активисти.

Кралството е дало на канадския посланик 24 часа да напусне страната, обвинявайки Канада в "намеса" във вътрешните работи на Саудитска Арабия.

Осведомителната агенция отбелязва, че решението подчертава новата агресивна външна политика на престолонаследника принц Мохамед бин Салман, след като Отава настоя за незабавно освобождаване на правозащитници.

"Канадската позиция е открита и безочлива намеса във вътрешните работи на кралство Саудитска Арабия", се казва в съобщение на саудитското външно министерство в "Туитър".

"Кралството обяви, че е привикало посланика си от Канада за консултации. Ние разглеждаме посланика на Канада в кралството като персона нон грата и му наредихме да напусне в рамките на 24 часа", допълват от ведомството.

Министерството също съобщава, че "замразява всички нови търговски и инвестиционни сделки с Канада, докато в същото време си запазва правото да предприеме допълнителни действия".

През миналата седмица Канада обяви, че е "изключително притеснена" от новата вълна арести на жени и правозащитници в монархията, включително и активистката за борба за равенство на половете Самар Бадави.

"Ние призоваваме саудитските власти незабавно да ги освободят и всички други мирни правозащитници", пише канадското външно министерство в "Туитър" в петък.

"Хюман райтс уоч" алармира за "безпрецедентни правителствени репресии срещу движение за правата на жените".

"Използваната фраза "незабавно освобождаване" в съобщението на Канада е много злополучна, осъдителна и неприемлива в отношенията между държавите", пише още саудитското външно министерство.

източник: news.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати