19 Март 2024 г. Вторник

КЗК забрани на "Инерком" да купи ЧЕЗ

2018-07-20 09:52:04

Според КЗК сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите надолу по веригата.

Относно пазара на разпределението на електрическа енергия придобиваната група е с естествено монополно положение, посочват от Комисията.

Паралелно, ЧЕЗ Електро България" АД и "ЧЕЗ Трейд България" ЕАД, формират съществен пазарен дял на база търгувани количества ел. енергия на свободния пазар.

Проблем пред изкупуването се оказаха шестте фотоволтаични централи, които групата на "Инерком" притежава. Според КЗК с осъществяването на планираната сделка придобиващата контрол група, в качеството си на производител на електрическа енергия от фотоволтаици, ще има съществено предимство пред останалите производители на електрическа енергия от ФтЕЦ.

Търговците под контрола на придобиващата група от своя страна, като част от вертикално интегрираната група ЧЕЗ, биха имали предимство пред останалите търговци на ел. енергия, използвайки достъпа до електроразпределителната мрежа на ЧЕЗ да доставят ел. енергия на клиенти, присъединени към разпределителната мрежа, която обхваща административните области София, София Област, Благоевград, Перник, Кюстендил, Видин, Враца, Монтана, Ловеч и Плевен, смятат от комисията.

"Налице е хоризонтално припокриване между дейностите на участниците в концентрацията на пазара на производство и доставка на едро на електрическа енергия от фотоволтаични централи. Също така, сделката поражда и вертикални ефекти на пазарите, разположени надолу по веригата, а именно пазарите на разпределение на електрическа енергия, на снабдяване идоставка на електрическа енергия, на търговията с електрическа енергия и на свързаните с търговията услуги по координиране на балансиращи групи", се казва в решението.

На 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача "Инерком Груп". Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова. Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия.

След избухването на скандала управителят на дружеството, определено за купувач - Гинка Върбакова, проведе разговори с ЧЕЗ в Прага. Тогава от българското дружество "Инерком" съобщиха, че процедурите по вече сключения с "Инерком" договор продължават. Гинка Върбакова и представители на ЧЕЗ дойдоха и на изслушване в парламента.

По искане на БСП бе създадена и временната комисия по случая ЧЕЗ в парламента на 14 март, която заседава под председателството на Жельо Бойчев и завърши с не много ясен резултат и искания за още информация. Малко след това самият Жельо Бойчев обяви, че се оттегля от парламента.

Въпреки че по време на срещата в МС между премиера Борисов и Гинка Върбакова е заявен интерес на държавата към активите на ЧЕЗ, после се разбра, че държавата се отказва от участие в сделката.

От БСП започнаха подписка сред абонати на електроразпределителното дружество за спиране на сделката и поискаха държавата да си върне наплъно контрола в енергетиката.

Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи. 

източник: news.bg

Последни новини от категория Икономика


Новини
Средно с 2,79% поскъпва токът за битовите абонати докато цената на природния газ и на парното поевтиняват, обявиха от КЕВР.Поскъпването на цената на тока за следващата година за потребителит ...
Новини
Икономическите последствия е пистата, по която ще бягат и ще се състезатават всички политическ партии след кризата с коронавируса. Така проф. Антоанета Христова от Института за изследван ...
Новини
От началото на годината, когато дори не се очакваше да има такава тежка картина в света, започнаха да падат цените на типичните борсови стоки. Това обяви изпълнителният директор на Софийската ст ...
Новини
Сдружението за модерна търговия, в което са най-големите търговски вериги, настоява президентът Румен Радев на наложи вето върху тавана на цените на стоките и услугите. Те разпространиха днес отворе ...
Новини
Да се прекратят промоциите в търговските обекти, защото водят до струпване на много хора. За това настоя Димитър Зоров, председател на Асоциацията на млекопреработвателите в България в сутре ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати