19 Март 2024 г. Вторник

ЕС търси други съюзи, включително по-близки отношения с Япония

2018-07-09 10:02:05
Европейските лидери казват, че вече нямат никакви илюзии за Доналд Тръмп, в момент, когато се готвят да посрещнат американския президент за среща на върха на НАТО другата седмица. Те обаче се опасяват, че доктрината "Америка на първо място" може да доведе до неприятна ситуация, от която никой няма да спечели, пише Reuters в свой анализ.

След като през първата година от управлението на Тръмп търсеха опора и близки отношения във водената от САЩ външна политика, сега приятелите на Америка в Европа са започнали да приемат президента като непредсказуем политически бунтар. От това обаче съвсем не им става по-леко, докато гледат как техните собствени приоритети биват подкопавани.

Германският министър на външните работи Хайко Маас предупреди в наскоро произнесена реч, че "старите устои на надеждността се рушат" - завоалиран намек за развития от оттеглянето на САЩ от споразумението за иранската ядрена програма от 2015 г. до митата за вноса на метали от ЕС и заплахата за нови импортни такси, този път върху автомобилите.
Що се отнася до стария противник на НАТО – Русия, сигналите на правителството във Вашингтон бяха разнопосочни - засилване на военното присъствие на САЩ в Европа и същевременно изразяване на негодувание срещу другите членки на НАТО за разходите за отбрана и несъгласуваност по въпроса за нови санкции срещу Москва през 2017 г.

Американският президент - фактическият лидер на близо 70-годишната Организация на Северноатлантическия договор, даде да се разбере какво ще бъде посланието му на започващата в сряда двудневна среща на върха: останалите правителства трябва драстично да увеличат военните разходи и да намалят вносните мита.

"Ще кажа на НАТО: трябва да започнете да си плащате сметките. САЩ няма да се грижат за всичко", каза Тръмп на митинг миналата седмица. "Те ни убиват в търговията", добави той. В Съединените щати представители на властите и политици редовно казват, че Вашингтон харчи 70 процента от бюджета си за отбрана за НАТО - твърдение, което в Европа се отхвърля категорично.

Високопоставен представител на ЕС каза, че този дял е по-скоро от порядъка на 15 процента. Подобно на много от цитираните в този материал официални източници той пожела анонимност, защото няма позволение да обсъжда такива теми.

Представители на ЕС освен това твърдят, че европейските мита за повечето американски стоки така или иначе вече са ниски.

Ако срещата на върха на НАТО завърши катастрофално, това може да направи още по-лошо впечатление от поляризиращата среща на Г-7 през юни, особено ако насрочената за 16 юли среща в Хелзинки с руския президент Владимир Путин премине по-приветливо, казаха дипломати.

Неотдавна, в реч пред дипломати и представители на НАТО в Брюксел, помощник-държавният секретар на САЩ за Европа Уес Мичъл каза, че Тръмп възприема нов подход към проблеми, които са трупани с години, като например близкоизточния мирен процес - дори и това да означава Вашингтон да остане сам в действията си.

"Предприемаме действията си с надеждата да предизвикаме многостранна реакция за справяне с едни от най-тежките световни предизвикателства", заяви Мичъл. Той се изказа в сходен дух с изявление на един от водещите съветници в Съвета за национална сигурност на САЩ, Фиона Хил, пред високопоставени дипломати от ЕС във Вашингтон. Думите на Хил бяха преразказани пред Ройтерс. В изказването си тя опитала да представи политическите решения на Тръмп като едно съгласувано цяло.

"Това дойде като шок. Осъзнахме, че Тръмп не го е грижа особено за координираната външната политика на САЩ и ЕС от миналото", каза един от присъствалите на изказването високопоставени дипломати. "Останали сме без водачеството на САЩ."

На прием в Брюксел през юни по случай 100-годишнината на американско-европейското партньорство дипломат номер едно на Вашингтон в ЕС Адам Шъб опита да изтъкне допирните точки, дори по въпроси като търговията и Иран. Жестът беше посрещнат с нескрито несъгласие от дипломатите от съюза в залата.

На въпрос за трансатлантическото напрежение, генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг приведе Суецката криза от 1956 г. и войната в Ирак през 2003 г. като примери за политически разногласия, които са били преодолени.

Представители на ЕС казват, че Тръмп обаче изглежда не проявява интерес към намирането на решения. По думите им тази година той е пренебрегнал преговорите на високо равнище между пратениците на ЕС и представителите на САЩ по търговските въпроси и представителите на Държавния департамент за избягване въвеждането на вносни мита и оставането на Вашингтон в иранското споразумение.

По въпросите на отбраната Европа и Канада опитаха да покажат, че откликват на исканията на Тръмп. Бюджетите за отбрана на европейските членки на НАТО Канада и Турция се очаква да бъдат увеличени с почти 4 процента през 2018 г. - или с близо 90 милиарда долара в сравнение с 2015 г. Това може да не се окаже достатъчно, за да накара Тръмп да не вдига отново залозите следващата седмица, каза наскоро високопоставен американски представител в сферата на отбраната.

"Има шанс, по-голям от 50:50, президентът да внесе смут на срещата на върха на НАТО, вероятно като отново се оплаче, че другите не споделят своя справедлив дял от бремето, и може би като заплаши да се оттегли, ако не ускорят изпълнението на условията му", заяви той пред Ройтерс.

Двама високопоставени дипломати от НАТО заявиха пред агенцията, че са готови за най-лошия сценарий, при който Тръмп ще обяви замразяване на американските военни учения или оттегляне на войските от Балтика като жест към Путин.

Решението на Тръмп от 8 май да се оттегли от споразумението с Иран беше сериозна спънка, накарала някои представители на ЕС да заговорят за "екзистенциален момент" в европейската дипломация. По думите им това показва и че усилията на съюза да установи отношения с Белия дом, включително знаковите посещения на френският президент Еманюел Макрон и германския канцлер Ангела Меркел, до голяма степен са се провалили.

Това кара ЕС да търси други съюзи, включително по-близки отношения с Япония и да помага на Москва и Пекин да запазят свързаните с ядреното споразумение парични потоци към Техеран.

"Свикнали сме да си затваряме очите за политиката на Тръмп, но сега виждаме, че това безумие става стратегическо", каза друг високопоставен дипломат, присъствал на срещата с Хил. "Сега трябва да търсим всякакви партньори за по-нататъшното постигане на нашите цели."
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати