19 Март 2024 г. Вторник

Еманюел Макрон: Победи европейското сътрудничество!

2018-06-29 10:36:53

Доналд Туск. Снимка: архив, Reuters


Държавните и правителствените ръководители от ЕС постигнаха споразумение по миграцията след продължили над 10 часа преговори в Брюксел, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

"Лидерите на 28-те страни от ЕС се споразумяха по заключителния документ от срещата на върха, включително за миграцията", заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Министър-председателят на Люксембург Хавиер Бетел също потвърди новината, заявявайки: "Постигнахме споразумение за миграцията".

Испанският премиер Педро Санчес заяви, че ще бъдат отпуснати повече средства за справяне с миграцията.

"Италия вече не е сама след тази среща на върха", заяви италианският премиер Джузепе Конте, който първоначално блокира приемането на заключителния документ на срещата на върха на ЕС по всичките теми от дневния ред заради разногласия относно решаването на миграционната криза. Той отбеляза, че Италия ще реши по-късно дали да създаде центрове за прием на мигранти на територията си.

"Победи европейското сътрудничество", отбеляза френският президент Еманюел Макрон, излизайки от заседателната зала. "Европа ще трябва да живее с мигрантски натиск дълго време. Ние трябва да успеем да се справим с това предизвикателство, оставайки верни на ценностите си", добави той.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че пристигащите в Европа мигранти не трябва сами да избират в коя страна да останат, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Меркел добави, че страните от ЕС искат до 2020 г. да подсилят Европейската гранична служба /Фронтекс/ и да заделят втория транш за Турция в рамките на споразумението за бежанците.

Резултатите от тази среща на върха са много важни за германския канцлер Ангела Меркел, за да се спаси от мигрантската криза, която може да коства поста й.

Баварските съюзници на Меркел от Християнсоциалния съюз (ХСС) й дадоха срок до края на срещата на върха да намали бремето на имиграцията в Германия, която от 2014 г. е приела 1,6 милиона мигранти.

В противен случай ще й се противопоставят и ще наложат граничен контрол, което може да доведе до падане на наскоро създадената коалиция на канцлера.

 

източник: dnes.bg

Последни новини от категория Свят


Новини
Източник: EPA/БГНЕСОпасната и недалновидна политика на Вашингтон постави САЩ и Русия на ръба на пряк сблъсък. За това предупреди говорителят на руското външно министерство Мари ...
Новини
Президентът на Русия Владимир Путин обяви през тази нощ в телевизионния ефир започването на война срещу Украйна под названието "специална военна операция в Донбас", ...
Новини
Президентът на САЩ Доналд Тръмп отказва да признае, че е загубил президентските избори, след като американски медии съобщиха, че Джо Байдън печели, пише " ...
Новини
Демократът Джоузеф Байдън е 46-ият президент на САЩ. Това обявиха CNN, NBC и АП.АП съобщи, че демократът побеждава в Пенсилвания и получава 20-те електорални гласа. С тях съб ...
Новини
Американците избират президент при безпрецедентна електорална активност. Само на предварителния вот са гласували над 100 милиона избиратели. Интересът към тези избори, единодушно опр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати