19 Март 2024 г. Вторник

За ромите морковът е твърде дълъг, а тоягата - къса

2018-06-15 07:05:36

Колко пари са изхарчени за интеграция на ромите и какъв е ефектът? Това попита депутатът от БСП Георги Гьоков по време на обсъждане на административния мониторингов доклад за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.

От година на година става по-зле с интеграцията, категоричен бе той. По-рано съпартиецът му Драгомир Стойнев настоя ресорният вицепремиер Валери Симеонов да дойде в парламента.

Светланка е права, включи се и Станислав Станилов, визирайки съпругата на Томислав Дончев. Тя взриви социалните мрежи с позицията си за интеграцията на ромите по метода на тоягата и моркова. У нас морковите са твърде дълги, а тоягите къси, отсече той.

По думите му секретен доклад посочва, че ромите не могат да се интегрират. Ужасява ме тезата, че циганите не могат да се интегрират, впечатли се Антон Кутев. Истината е опасна, предупреди Станилов в отговор.

Социалистите създадоха циганските барони, включи се в споровете и депутатът от ГЕРБ Вежди Рашидов. Ромите и турците основно са строили социализма в България, по думите му. Явно Живков вършеше повече работа от вас, допълни Рашидов.

През 2012 г. ГЕРБ са вкарали националната стратегия за интеграция на ромите през българския парламент. Не бяхте ли вие, които купувахте гласове и опрощавахте тока на малцинството, запита реторично бившият министър на културата.

Този доклад е една брошура, заяви и Джейхан Ибрямов от ДПС. Според него са раздавани изключително много пари на калпак.

206 000 деца са отпаднали от българската образователна система, признава самият доклад. В последните години не се изучава майчиния ромски език. Това е огромен пропуск, който трябва да се вземе предвид, по думите на Ибрямов.

В България няма нито помощи, нито моркови, предназначени само за ромите, подчерта той. Стратегиите за ромите се усвоявали от хората с бели якички. Най-малко ромите заслужават тоягата, посочват още депутатът от ДПС.

В крайна сметка Народното събрание не прие доклада за 2017 година по изпълнението на Националната стратегията за интегриране на ромите.

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати