19 Март 2024 г. Вторник

Борисов отказа среща на Георге Иванов, уволнения в здравната система, Патриотите искат езикова полиция…

2018-06-15 06:40:58

Темата Македония и отказът на премиера Борисов да приеме македонския президент са водеща тема за петъчните вестници.

"Премиерът Бойко Борисов отказа да се срещне с президента на Македония Георге Иванов, който е в София по покана на българския президент Румен Радев, съобщи правителствената пресслужба. Външният министър Екатерина Захариева също няма да се срещне с македонския държавен глава. Причината е, че изпълнителната власт в България не иска да се намесва във вътрешните работи на съседна държава. Иванов дойде в София ден след като обяви, че ще наложи вето на договора за новото име на страната си, договорено между премиерите на Македония и Гърция Зоран Заев и Алексис Ципрас. Българското правителство на свой ред приема постигнатото от двамата съгласие югозападната съседка на България да носи занапред името Северна Македония. "Нашата позиция е принципна и е ясна, както и на цялата международна общност. Ясна е и позицията на президента на Македония. Българското правителство не вижда смисъл да бъде използвано във вътрешнополитическите дебати в Скопие. Ключова за бъдещето развитие на нашата съседна държава е интеграцията в ЕС и НАТО и тя не бива да бъде поставяна под въпрос", се казва в съобщението на правителствената пресслужба. За посещението на Георге Иванов в София стана известно от съобщение на прессекретариата на президента Румен Радев вчера. В него се казва, че визитата е официална и двудневна. Среща с Борисов и Захариева не е била обявена официално, но според източници на "Дневник" е била планирана за утре сутрин. Днес Борисов е на посещение в Палестинската автономия и се очаква да пристигне в София довечера." - в. "Дневник".

"Договорът за името на Македония задължава България да е изключително внимателна заради "географските и историческите обременености" в региона. Това каза президентът Румен Радев на пресконференция с македонския си колега Георге Иванов, който е на посещение в България. "Република Македония, която се предлага да носи името Република Северна Македония, се намира на югозапад от София и на запад от Пирин", добави Радев. Освен това президентът смята, че България има нужда от гаранции, че Договорът за добросъседство, подписан през август 2017 г., "ще остане напълно в сила и когато насреща имаме Република Северна Македония". Той приветства усилията за разрешаване на казуса, защото са "важна стъпка по пътя на атлантическата и европейската интеграция (на Македония), която подкрепяме". Според него обаче ситуацията задължава България да следи "не само преговорите между Македония и Гърция, но и да ги има предвид в преговорите в двустранните отношения" с Македония. Основният залог за подкрепа по думите му е спазването на политическата декларация от 1999 г. и Договора за добросъседство от 2017 г., според който "двете държави се задължават да нямат дейности една срещу друга", били те сепаратистки, свързани с териториални претенции, или недобронамерена пропаганда. Радев посрещна Иванов, но президентът няма да бъде приет от премиера Бойко Борисов и външния министър Екатерина Захариева по време на двудневното си посещение заради кризата, която отприщи решението му ден след като Гърция и Македония обявиха, че има сделка за името, да ѝ наложи вето, ако тя бъде гласувана в парламента..." - в. "Дневник".

"Протоколна катастрофа сътвори вчера правителството, след като премиерът Бойко Борисов и външният министър Екатерина Захариева отказаха да се срещнат с македонския президент Георге Иванов. Той гостува в София по покана на българския държавен глава Румен Радев, отправена през февруари тази година. Президентската институция е била информирана за решението на Борисов от външното министерство. Причината е намерението на Иванов да наложи вето на споразумението за новото име на Македония с Гърция и демонстративното му поведение от сряда, когато срещата му с премиера Зоран Заев и външния министър Никола Димитров за споразумението продължи само 2 минути. Според Иванов всичко, което е свято за Македония, е погазено, а ЕС и НАТО не могат да бъдат алиби за лошия договор. "Президентът Георге Иванов знае прекрасно, че единственото, което искаме за Македония, е европейска интеграция, влизане в ЕС и НАТО, просперитет и свързаност", коментира вчера Борисов. "Когато беше боят в парламента на Македония, тогава първият, на когото се обадиха и президентът Георге Иванов, и Зоран Заев, и Никола Груевски, бях аз. Направих всичко възможно да помогна да се реши въпросът мирно", посочи той. Още в сряда от външно съобщиха, че Екатерина Захариева днес и утре ще е на посещение в Македония. Военният министър Красимир Каракачанов одобри поведението на кабинета. "Македонският президент е основната причина да се развалят нещата в преговорите между Македония и Гърция за името. И всъщност един от неговите най-близки сътрудници продължава оперативно да се занимава с шпионаж в България", обяви лидерът на ВМРО..." - в. "Сега".

"Винаги съм казвал, свидетели сте ми - в никакъв случай не се месим в спора между Македония и Гърция за името. Това заяви пред журналисти премиерът Бойко Борисов по повод отказа му да се срещне с македонския президент Георге Иванов. Винаги сме подкрепяли Македония, във всичко, обяви той. Нещо повече, опозиционните партия и в Македония и в Гърция, лидерите им, са мои приятели. Те са от Европейската народна партия. Ние на срещата върха настояхме те да не пречат на договора, добави Борисов. И Алексис Ципрас и Зоран Заев са смели премиери. За смелостта и за рисковете, които са поели, отбеляза Борисов. Не искам никой да омаловажава труда ми, нито този на комисаря Йоханес Хан. И Доналд Туск, и Могерини, и Жан-Клод Юнкер и целият ЕС положихме огромни усилия да се постигне този прогрес, добави Борисов. Всички положихме страхотни усилия, за да се придвижи този процес, обяви премиерът. Щеше да е предателство, ако след срещата за 120 секунди между премиера Заев, външния министър и президента Иванов, аз днес да се срещна с него. Затова прецених, че днес не е момента, категоричен бе Бойко Борисов." - в. "Стандарт".

"Подписването на договора между Македония и Гърция ще стане тези дни, заяви македонският външен министър Никола Димитров в интервю за Дойче веле, цитирано от агенция МИА, съобщи БТА. Той даде интервюто след среща с германския си колега Хайко Маас. "Договорът трябва да мине на /заседание на/ правителството. Ще видим и какво се случва в Атина, и там има политически сътресения, ще има ли нещо специално в гръцкия парламент или няма да има, това може да стане през уикенда или веднага след уикенда", каза Димитров, отговаряйки на въпроса сигурно ли е, че договорът ще бъде подписан през уикенда на гръцка територия. Той заяви, че очаква високопоставени гости на подписването на договора. Във връзка с вчерашната среща с президента Георге Иванов Димитров подчерта, че всички в Македония трябва да обединят силите си около един основен постулат, независимо от различните си становища по отношение на договора с Гърция. Министърът подчерта, че никоя институция не може да замени мнението на гражданите, изразено на референдум, тъй като става въпрос за тяхното бъдеще." - в. "24 часа".

Уволненията в здравната система също са сред актуалните теми.

"Здравният министър отстрани шефката Златица Петрова Специализираната прокуратура разследва ръководството на Изпълнителната агенция "Медицински одит" (ИАМО) за скриване на лекарски грешки и пропуски при 11 смъртни случая в болници. Агенцията, известна като "медицинския ДАНС", е единствената служба, която проверява болниците за нарушения. Скандалните случаи в работата ѝ излезли наяве след проверка на Върховната административна прокуратура (ВАП). Случаите са само за 2017 г. ИАМО ги е проверявала, но не е уведомила изобщо прокуратурата за това. Говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова съобщи, че един от съмнителните случаи е за загинал при катастрофа. Тялото му било освободено от моргата, без да бъде направена аутопсия. Служителите на одита класифицирали случая като "маловажен". Друг път агенцията проверила обстоятелствата около смъртта на мъж със съмнения за емболия. Констатацията ѝ била, че двама лекари, единият личен на пациента, не са назначили необходимите изследвания, с което извършили нарушение. Въпреки това случаят отново е определен като "маловажен" и лекарите не са наказани, каза Арнаудова. Тя добави, че сред проверяваните, но недокладвани на прокуратурата казуси е смъртта на 6-7 бебета. "Шефът на болницата би могъл да ни сигнализира. В "Пирогов" например има изнесени работни места на полицейски служители, които биха могли да ни сигнализират"Съвсем откровено си задавам въпроса - какво е правила агенцията през последните 3 г.? Имитирала е според мен административно наказателна дейност". Проверката на прокуратурата тръгва от сигнали на вече бившия главен секретар на "Медицински одит" Димитър Евлогиев за потулени от агенцията нарушения в болници. Един от фрапиращите примери е за мъртвородено бебе в болницата в Стара Загора м.г., за който проверяващите констатират няколко нарушения на персонала, но след това случаят е определен за "маловажен" лично от шефката на агенцията Златица Петрова." - в. "24 часа".

"Парламентарната здравна комисия подкрепи предсрочното отстраняване на управителя на НЗОК проф. Камен Плочев, предаде репортер на Aгенция "Фокус". 11 от членовете на комисията гласуваха "за", а 7 бяха "против". Почти по същото време директорът на Изпълнителна агенция "Медицински одит" (ИАМО) проф. Златица Петрова беше временно отстранена от длъжност, докато тече проверка на Прокуратурата. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев пред журналисти след заседание на Парламентарната здравна комисия. "Докато тече проверката на Прокуратурата, управителят на Изпълнителна агенция "Медицински одит" ще бъде отстранен, за да се видят резултатите. Но мога да уверя, че това няма да влоши работата на ИАМО. Ние работим с Прокуратурата много тясно и ще направим всичко, което е необходимо, за да подпомогнем процеса на разследване" каза министърът и посочи, че няма постъпили сигнали, че агенцията купува определени случаи. "Проверявали сме работата на агенцията, но до такива изводи не сме стигнали. Всяка една от структурите на Министерството на здравеопазването се проверява веднъж в годината", каза министър Ананиев и посочи, че днес предстои да се реши кой ще води ИАМО, докато управителят е временно освободен." - в. "Стандарт".

Идеята за създаване на езикова полиция също е във фокуса на всекидневниците.

"Нов орган, който да следи за спазването на правилата на българския език и да налага глоби, предвижда проект на закон, внесен в парламента от "Обединени патриоти". Проектът цели въвеждането на правила за изучаване и използване на езика. Въвеждат и глоби за длъжностни лица, които нарушават закона. От 100 до 500 лв. са предвидените глоби за органите на изпълнителната, съдебната и местната власт, и доставчиците на медийни услуги, ако не използват българския книжовен език или не осъществяват контрол. При взаимодействие с държавните структури и публични прояви трябва да се ползва само български език според проекта за закон. Все пак за рекламна цел или с цел забавление се допуска употребата и на чужд език. При нарушения на нормите на българския език от издатели на учебници, речници и други учебни помагала глобите трябва да са между 500 и 1000 лв. за физически лица, и 1000 - 2000 лв. за юридически лица..." - в. "Дневник".

"Според авторите на закона надписите на частни сгради, обекти и транспортни средства и униформите на техните служители "могат да се изписват допълнително и на чужд език". Контрол по спазването на закона трябва да осъществява председателят на Съвета за български език. Председател по право трябва да е директорът на Института за български език при БАН. Законът предлага и създаването на институт за изучаване на български език от живеещите в чужбина. Предлагат се и норми за създаването и използването на българска кирилица в дигитална среда. "По този начин ние изпълняваме една конституционна необходимост", каза лидерът на "Обединени патриоти" в парламента Волен Сидеров. Според него това се прави с цел основният език в страната да остане българският. "Не всичко е туризъм", каза още Сидеров. Той обясни, че тази законова инициатива е продиктувана от ползването на други езици от страна на институциите и даде пример с български полицаи, на чиито униформи надписите са на английски език..." - в. "Сега".

източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати