Новини БГ

USD - 1.83646EUR - 1.95583
GBP - 2.28165CHF - 1.8387
Понеделник
Ноем 19
Начало arrow Любопитно arrow Как да избегнем капаните на дезинформацията

Как да избегнем капаните на дезинформацията

  Print E-mail
2018-05-01 08:14:19
източник: news.bg

На пръв поглед информация като информация. При повторно вглеждане - чиста измислица. Как да се предпазим от сензации, злословия и откровени лъжи в социалните медии? Дойче веле обобщава някои нови предложения в тази посока.

"Не смятаме да създаваме министерство на истината, нито тотален контрол като в известния роман на Оруел", заяви еврокомисарят по сигурността Джулиан Кинг. "Ние няма да решаваме кое е правилно и кое не - това е задача на юзърите", каза още еврокомисарят. С помощта на нови средства в интернет на тях ще им се даде възможност сами да преценяват дали четат "fake news" ("фалшиви новини"), кой се скрие зад определени публикации и кой плаща за тях.

Мерки за самоконтрол

Свободата на мненията обаче няма да бъда ограничавана в никакъв случай, увери комисарят. За да бъде постигнато това, ЕК предлага редица мерки, базиращи се на доброволен самоконтрол на големите онлайн-платформи и на социалните медии като Twitter, Snapchat и Instagram. Според Джулиан Кинг, фалшивите новини могат да застрашат единството на обществата в ЕС. "Трябва да бъдем много бдителни - особено преди изборите за Европарламент през идната година, защото има опасност те да бъдат повлияни с помощта на фалшиви новини", допълни еврокомисарят и представи предложенията на ЕК. Ето по-важните от тях:

- До лятото трябва да бъде разработен каталог с критерии, с чиято помощ да се разпознават дезинформациите. Това ще стане в сътрудничество с интернет-концерните, търсачките, рекламодателите и медиите. Но какво са всъщност "fake news"? Мненията по въпроса са различни. Докато американският президент обвинява CNN за разпространяването на лъжливи новини, ЕК визира по-скоро руските фабрики за тролове, които разпространяват лъжи. Според еврокомисаря Кинг, разпространяването на фалшиви информации е част от официалната военна доктрина на Русия.

- ЕК предлага да бъде създадена независима европейска мрежа от контрольори, които проверяват фактите. Усилията на медиите, които с помощта на факти оборват фалшивите новини, ще бъдат подкрепени организационно и финансово от ЕС.

- На интернет-платформите ще бъде предложено да създадат доброволна система за маркиране на достоверността на новините и постингите. Това ще става с помощта на различни цветове и символи. По този начин ще става ясно кой какви новини разпространява и кой плаща за определени съдържания. Това "проследяване" на определена информация в интернет е съществен фактор за създаване на доверие, твърдят от ЕК.

- ЕК предлага потребителите на интернет да бъдат по-добре информирани за това кой какви постинги им изпраща в социалните медии. Освен това - информации за алгоритмите, които избират какво съдържание да бъде разпространено.

- За разпознаването и изтриването на "fake news" ще се залага на сътрудничеството с интернет-концерните в сферата на изкуствения интелект и алгоритмите, които "претърсват" интернет без човешка помощ, за да откриват тролове и фалшиви профили.

Еврокомисарят за сигурността Джулиан Кинг се надява до октомври 2018 година да бъдат постигнати вече първите резултати от тези нововъведения. След това трябва да бъде решено дали доброволните мерки са достатъчни или има нужда от нови закони.

Най-високо е доверието към Радиото

Джулиан Кинг заяви, че предложенията му взимат предвид мнението на европейските потребители на интернет. 83% от участниците в социологическо проучване на ЕС споделят, че фалшивите информации в мрежата представляват "опасност за демокрацията". 60% от анкетираните твърдят, че нямат понятие защо Туитър, Фейсбук и сие им показват едни или други информации. Само 26% от анкетираните смятат, че на онлайн-медиите може да се вярва. С най-голямо доверие се ползва радиото - 70% от анкетираните се доверяват на информациите, съобщавани в ефира. Следват печатните издания на вестниците и телевизията.

  
 
Коментари (0)
Добави коментар
   
  Последни новини от категория Любопитно
  Новини След като разпродаде за 25 минути билетите за концерта си в зала "Арена Армеец" на 16 юни, Слави Трифонов обяви втора дата. Неговите фенове ще могат да го слушат на живо и на 17 юни, разкри ...
  Новини "Пожар, пожар!", викаш пожарникаря, защото той разполага с инструментариум. Така психиатърът д-р Николай Михайлов представи своето виждане за изборния резултат пред БНР."Ако ще пъдят ...
  Новини Имате привлекателна външност, благ характер и добро отношение, но въпреки това от известно време връзките ви са твърде кратки. - - Нямате проблем с това да си намерите нов партньор, но определено ...
  Новини Още в първото издание на "Гласът на България" зрителите видяха уникално изпълнение. 24-годишният Никола Константинов от София вдигна на крака публика и остави без думи журито с ...
  Новини Има много черти на слънчевите знаци, които са свръхнадценявани. Като например сексуалността на хората от зодия Скорпион, приказливостта на личностите от зодия Близнаци, абстрактното мислене на ...
  < Предишна новина   Следваща новина >
   

  АНКЕТА

  Как преценявате Кабинетът Борисов 3?