19 Март 2024 г. Вторник

Още едно президентско вето падна

2018-01-12 14:05:32

Мнозинството отхвърли ветото на държавния глава върху Закона за противодействие на корупцията.

Очаквано преди гласуването в залата се разразиха спорове. Според червения депутат Крум Зарков не се чули аргументите. Не била оборена тезата на президента с тези, а с аритметика. Този закон няма да проработи, категоричен бе социалистът, според когото това е ясно на всички. 

Законът няма да сработи, защото логиката му е сбъркана, заяви още Зарков. Това е тумор и туморът трябва да бъде изрязан със скалпел, а не замазан с баданарка, настоя депутатът за проблема с корупцията в българската действителност.

Според него ръководството на антикорупционния орган ще се избира от парламентарното мнозинство и това няма да доведе до независимостта му от политиците. Корупцията трябва да се бори на терен, а не от чиновници на бюра."

Не сте ангели, не сте се пречистили, не са ви опростени греховете, репликира атакистът Станислав Станилов.

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова посочи, че за да се реши един проблем, първо той трябва да бъде посочен. Вие не признавате корупцията за престъпление, смята Нинова и настоя да използваме европредседателството като шанс да се преборим с корупцията.

Данаил Кирилов от ГЕРБ пък оцени добронамерената критика и отправи молба да не се подценява и обижда.

Да се даде шанс на Антикорупционния закон да проработи, призова и Хамид Хамид от ДПС. Дали законът е станал съвършен, дали има кусури, които трябва да се изгладят, ще видим по време на неговото действие, коментира той.

Волен Сидеров пък атакува родните соросоиди, които клепат България като най-корумпираната в ЕС. Публикациите в чуждите издания, които очернят страната ни като корумпирана, се правят от наши соросоиди, категоричен бе той. Българин ни клепа и оттам идва тази нечиста струя, възкликна Волен Сидеров.

А иначе се похвали, че е подготвил подарък за Жан-Клод Юнкер - бутилка нашенска ракия. "Следобед имам намерение да подаря на г-н Юнкер една бутилка хубава ракия. Аз питам - това корупция ли е", обърна се към председателя на НС Цвета Караянчева атакистът.

Според Цветан Цветанов именно парламентът бил гарант за назначенията. "Ние играем в отбора на България", изтъкна той. Иначе Цветанов направи прогноза за бъдещето на левицата и ГЕРБ-партията му ще изкара този мандат и ще следва още един 4-годишен мандат, а Корнелия Нинова дълго щяла да е в опозиция.

Ветото на държавния глава Румен Радев бе отхвърлено с 222 гласа, като 146 гласуваха "против", 76 "за", въздържали нямаше. Ветото беше отхвърлено с гласовете на всички парламентарни групи с изключение на БСП.

 

Припомняме, споровете около новия антикорупционен закон вървят от месеци наред, като имаше и два законопроекта - на управляващите и на този на БСП. Основната разлика обаче между тях е кой да назначава шефа на новия орган - парламентът или президентът.

По темата корупцията и борбата с нея през октомври месец се състояха и два Консултативни съвета по национална сигурност при президента Румен Радев, които също не завършиха със съгласие по темата. Правителството имаше амбицията да приеме закона до края на миналата година, но още в средата на декември президентът предупреди, че ще наложи вето. Това можеше да провали амбицията на управляващите, но законът беше приет на 20 декември

източник: news.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати