28 Март 2024 г. Четвъртък

Оригиналът на "Библията" на анонимните алкохолици излиза от секретност

2010-09-23 09:42:21
За милиони пристрастени към алкохола основният текст, диктуващ принципите в дейността на американската организация "Анонимни алкохолици" (АА), е нещо като Библията.

След почти 70 години потайност оригиналът на това, което опитващите се да се преборят с порока наричат "Голямата книга", най-после ще бъде показан публично следващата седмица, съобщава в."Вашингтон пост".

Изданието разказва за изненадата от това, че ръкописът от 1939г. на съоснователя на АА Бил Уилсън е изпъстрен с редакторски бележки. Те засягат най-вече спора за ролята на религията в прохождащото движение и засега не е ясно кой ги е правил.

Анализатори коментират, че за да се привлекат атеисти и хора, които не изповядват християнството, са заменени "Бог" и "Исус Христос" с изразите "върховна сила" и "Господ, както го разбирате". В първата глава изречението, че "Бог трябва 24 часа в денонощието да действа в нас и чрез нас, иначе ще изчезнем" е поправено така, че вместо Бог е записано "вяра", и е добавено изречението "И кои сме ние да казваме какво трябва да прави Бог?".

Една от 12-те стъпки към отказването от алкохола е била редактирана така, че да отпадне напомнянето на молитва в църква. Вместо "Смирено, на колене, помолете Го да премахне нашите недостатъци..." е записано "Смирено Го помолете да премахне нашите недостатъци".

В крайна сметка след публикуването на Голямата книга от съдържанието й е очевидно, че тя е вдъхновена от християнството, но то е редактирано така, че я прави изключително популярна сред опитващите да преборят зависимостта си от всякакви неща - от наркотици през неудържим сексуален нагон до мания по електронната поща. Принципите й са приемани от властите в Иран и бившия СССР, както и от всевъзможни вероизповедания.

Практически всяка рехабилитационна програма в САЩ днес препоръчва включване в група на АА. Методите на движението са еволюирали с годините и включват психиатрични елементи, групова терапия и дори диети.

Публикуването на оригинала обаче показва вътрешната борба в основателите на АА относно ролята на религията и то във време, когато на алкохолиците се е гледало като на морално пропаднали типове, а не като на болни, нуждаещи се от лечение.

Написаният на печатна машина текст е бил разпратен през 1939г. на около 300 възстановяващи се алкохолици, религиозни лидери и лекари. Днес обаче се смята, че е оцелял един екземпляр на ръкописа, съхраняван 40 години в дома на Луис и Бил Уилсън.

В края на 70-те години той е подарен на семеен приятел от Монреал, който също го съхранява десетилетия наред, докато го предложи на търг през 2004г. Тогава аукционната къща "Сотбис" успя да получи при наддаването 1.56 млн. долара, въпреки критиките, че това е много важен документ и трябва да бъде достъпен за изследователи. След това купувачът продава ръкописа на човек от Хюстън, който в крайна сметка е решил да го направи публично достояние.
източник: dnevnik.bg

Последни новини от категория Любопитно


Новини
Снимка visual capitalistКъдето има хора, има и вируси. Някои от тях заразяват малко хора и не предизвикват масова истерия, ала други, като COVID-19, достигат до нивото на пандемия. В модернит ...
Новини
Лонгирбюерн е най-северният град в света, разположен на норвежкия архипелаг Свалбард, само на 650 мили от Северния полюс. Там в продължение на 4 месеца в годината е непрогледен мрак. Градът ...
Новини
40 години по-късно пускат снимките на Георги Иванов с мистични гледки към Земята, съобщава БНТ.На 7 април в 20,45 часа БНТ1 ще излъчи филма "Полет на ръба на безкрая". Филмът п ...
Новини
Присъствието на коледната елха е задължителен елемент от празниците. Но кога и къде бележи началото си тази традиция? Дърветата отдавна са били използвани за украса на домовете. Още древните китайц ...
Новини
През последните 30 хил. години, племето на сентинелите живее щастливо на малкия си остров, напълно здраво, без нужда от допир до външния свят. От много години насам, никой не може да посещава остров ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати