19 Март 2024 г. Вторник

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за 5 области в страната

2017-11-28 09:37:41

Оранжев код за сняг и поледици е обявен за 5 области в страната за 28 ноември - Враца, Плевен, Ловеч, Габрово и Велико Търново, където през нощта и преди обяд ще продължи да вали сняг, а снежната покривка ще достигне 10-15 см. В 19 области е в сила жълт код за обилни валежи.

Вечерта от югозапад облачността ще започне да се разкъсва и намалява. Ще духа до умерен северозападен вятър. Температурите ще са предимно между минус 1 и 4 градуса, малко по-високи по морския бряг. 

В областите София-град, Софийска област и Смолян е обявен жълт код за валежи от сняг и поледици. 

Над Черноморието ще бъде облачно с валежи от дъжд главно в часовете преди обяд. Температурата на въздуха към 14 часа ще е между 4 и 7 градуса и до вечерта още ще се понижи. Температурата на морската вода е около 12 градуса. Вълнението на морето ще е 2-3 бала, вечерта ще отслабне.

Предупреждение за обилни валежи от сняг и дъжд е в сила за областитеМонтана, Пазарджик, Пловдив, Русе, Търговище и Разград. Там през нощта и във вторник валежите ще продължат. Дъждът ще преминава в сняг, като очакваното количество на валежите ще е 10-20 л/кв. м.

Под влияние на преминаващия циклон "Татяна" атмосферното налягане в Източна България е значително по-ниско от средното за ноември, а след обяд в западните райони на страната ще започне бавно да се повишава.

Жълт код за обилни валежи е обявен за областите Кърджали, Хасково, Стара Загора, Сливен, Ямбол, Бургас, Шумен, Силистра, Добрич и Варна. Валежите от дъжд ще продължат през нощта и в четвъртък валежите, като очакваните количества дъжд са 10-20 л/кв. м.

Над планините ще бъде облачно с отслабващи валежи от сняг. Ще духа умерен и временно силен вятър от север-северозапад и с него температурите още малко ще се понижат, на височина 1200 метра ще е около минус 2 градуса, на 2000 метра - около минус 6 градуса. 

През нощта срещу сряда облачността ще се разкъсва, в много райони и ще намалее до ясно, вятърът ще отслабне и на много места ще стихне. Сутринта ще е студено, с отрицателни минимални температури, достигащи на места, главно в Западна и Централна България, до минус 5 и минус 7 градуса.


източник: news.bg

Последни новини от категория България


Новини
Реч на Джефри Сакс след получването на наградата “Танг” за “Устойчиво развитие”, в Тайван. Според последните данни световните военни разходи възлизат на $2.2 тр ...
Новини
Празнуваме един от най-светлите християнски празници - Бъдни вечер, който се чества семейно от всички християни.Семейството се събира в очакване на раждането на Божия син - Иисус Христо ...
Новини
Днес православната църква почита свети Игнатий Богоносец - един от учениците на св. Йоан Богослов.Св. Игнатий е живял през ІІ век. Той е роден в гр. Антиохия. Въпреки, че името му ...
Новини
На 6 декември източноправославните християни честват Свeти Николай Чудотворец.Първообразът е историческа личност - Никола Мираликийски, роден през 270 година от н.е. в Патара - Ликия, Мала Азия ( ...
Новини
Св. великомъченик Димитрий Солунски Мироточиви бил родом от Солун. Баща му, който бил управител на града, имал в дома си молитвена стая с икона и кандило. След смъртта на родителите си Димитр ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати