19 Март 2024 г. Вторник

За евродоклада: Обективен, провал или "обективен провал"

2017-11-15 17:41:53
Мониторинговият доклад на ЕК предизвика разнопосочни коментари в парламента. От ГЕРБ се похвалиха, че са доволни от заключенията на Европейската комисия и че докладът е обективен, позитивен и мотивиращ. От БСП го определиха като "провал". ДПС пък обобщи двете оценки с "обективен провал".

Председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов настоя, че докладът е обективен и в него няма нови препоръки. А фактът, че за първи път се говори за преустановяване на механизма, е много ясен знак за напредъка на страната ни.

"Тук пише, че през 2018 г. може да бъде последният доклад на ЕК и че трябва да довършим само това, което сме започнали. От това по-оптимистичмна прогноза няма!", каза Цветанов в отговор на коментарите на левицата, че докладът не е добър.

Той настоя и че през последните 10 години имаме осезаем напредък и допълни, че ако ГЕРБ са били на власт без прекъсване, този доклад е щял да отпадне по-рано.

"Докладът през 2012 г. превъзхождаше този за Румъния. Но когато управляваха Орешарски и компания, съсипаха всичко, което градихме като авторитет. След управлението на БСП се върнахме на изходната позиция да имаме доклад през 6 месеца", заяви вторият в ГЕРБ и пожела на БСП и те да имат такива положителни доклади, когато дойдат на власт.

Крум Зарков от левицата обаче настоя, че въодушлевлението на ГЕРБ от доклада е необяснимо.

"За 17-и път ЕК ни каза: Добре, но опитайте пак! Ако сега в положителния контекст на европредседателството, не убедихме европартньорите, че сме свършили добра работа, то действително това не ни кара да сме оптимисти", каза Зарков.

По думите му в доклада е отбелязано, че няма нито една изпълнена препоръка от тези, които бяха определени през януари. В него ясно е заявено, че законодателният процес в областта на правосъдието е хаотичен и недостатъчно добре подготвен, допълни социалистът.

"В доклада е констатирано, че няма ефект в борбата с корупцията по висшите етажи на властта. Съдебната реформа не е завършена. Този доклад е провал!", обобщи Зарков.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ пък заяви, че общата оценка на доклада е съчетанието от двете - "обективен провал". Той се позова и на конкретни текстове от доклада и направи превод от "брюкселски на български".

"В уводната част на доклада е казано, че с непрекъснатото политическо лидерство и решимост за постигане на напредък в реформата, България би следвало да може да изпълни неизпълнените препоръки в близко бъдеще. В заключението е казано, че е постигнат значителен напредък по препоръките обаче също окончателните резултати все още престои да се видят", прочете Карадайъ.

"В този случай може да се използва едно понятие в българския език, свързано с двойното отрицание - "да, да, ама..." или пък "да, бе, да", заключи лидерът на ДПС.
източник: dnes.bg

Последни новини от категория Политика


Новини
Шефът на най-новата политическа партия отправи ясно послание към българския народ."Големите началници не стоят в столици в Европа или някъде другаде по света. Големите началници са бъ ...
Новини
Няма състояние на хаос в държавата. Toва заяви вицепремиерът Томислав Дончев в сутрешния блок на БиТиВи.Той обясни, че различни прогнози за коронавируса имаше, но имаше и такива, че коронавирусът ...
Новини
БСП и ДПС поискаха оставката на шефката на парламента Цвета Караянчева с различни мотиви. Тя заяви, че няма да се оттегли от поста.Антон Кутев от левицата прочете декларация във връзка с вчерашните съ ...
Новини
Властта търси време за протакане, за да удържи управлението. Такъв извод правят анализатори.Юрий Асланов подчерта в студиото на БНТ, че искрата, запалила протеста, е акцият ...
Новини
Ходът на ГЕРБ с искане на ВНС, конституционна промяна е много силен ход. Това заяви пред БНТ политологът Румяна Коларова. Въпросът според нея е обаче дали е възможно и дали хората ще го при ...
Последни новини:
Анкета
    Резултати